Rak prostate je najpogostejši rak pri moških. Znano je tudi, da nekatere oblike raka prostate bolnikov ne ogrožajo, a jih kljub temu zdravijo. Britanski urologi predlagajo, kako bi lahko izboljšali diagnostiko raka prostate: če bi moškim, pri katerih so zdravniki posumili na raka prostate, omogočili diagnostično preiskavo z magnetno resonanco, bi učinkovito odbrali moške z neagresivno obliko tega raka in jim prihranili odvzem tkiva prostate (biopsijo).

»Rak prostate je lahko agresivne ali neagresivne oblike. Izvid biopsije je lahko zaradi načina, kot biopsijo trenutno izvajamo, nenatančen, saj pri biopsiji vzorčke tkiva prostate jemljemo naključno. Zaradi tega ne moremo potrditi, ali je rak agresiven ali ne, in lahko zgrešimo agresivne rake, saj lahko vzorčke vzamemo iz predelov prostate, kjer raka ni. Zato včasih moškim, ki nimajo raka ali imajo neagresivno obliko raka, dajo napačno diagnozo in jih zdravijo, čeprav to ne vpliva na preživetje in ima lahko neželene posledice. Poleg napačne diagnostike pa lahko že sama biopsija povzroči neugodne posledice, kot so krvavenje, bolečine in okužbe,« je pojasnil dr. Hashim Ahmed z University College London v Veliki Britaniji, prvi avtor študije, ki so jo nedavno objavili v reviji Lancet.

Študija ocenjuje, da bi dodatni diagnostični test pripomogel, da bi se eden od štirih moških (27 odstotkov) izognil sicer nujni biopsiji, ta poseg pa bi tudi za 5 odstotkov znižal delež prekomerno diagnosticiranih bolnikov – to so bolniki, ki sicer imajo raka prostate, a take vrste, da jih za časa življenja ne bi ogrožal ali jim povzročal težav.

V študiji so zajeli podatke 576 moških s sumom na raka prostate, ki so jih zdravili v 11 britanskih bolnišnicah; najprej so opravili multiparametrično slikanje prostate, nato pa še eno od dveh tipov biopsije: z eno vrsto biopsije so kontrolirali natančnost magnetnoresonančne diagnostike, druga biopsija pa je bila standardna. Posebna oblika magnetnoresonančne preiskave, imenovana multiparametrično slikanje prostate, pa da podatke o velikosti raka prostate, kako na gosto so posejane rakave celice in kako dobro so povezane s krvnim obtokom, zato lahko zdravnikom pomaga razlikovati med agresivnimi in manj agresivnimi raki prostate.

Kontrolna biopsija je pokazala, da je imela manj kot polovica moških v študiji agresivno obliko raka prostate. Med njimi je magnetnoresonančna preiskava pravilno diagnosticirala skoraj vse moške z agresivno obliko raka, medtem ko so jih pri standardni biopsiji pravilno diagnosticirali le polovico. Še več, pri moških, pri katerih je bila magnetnoresonančna preiskava negativna, jih devet od desetih (89 odstotkov) raka ni imelo ali pa je bil ta nenevaren.

Raziskovalci zato predlagajo, da bi morali multiparametrično slikanje prostate opraviti vsi moški s sumom na raka prostate, preden jih napotijo na biopsijo, saj bi tako hitro lahko ločili tiste, ki biopsijo potrebujejo, od tistih, ki je ne potrebujejo. Slednje bi potem zdravniki skrbno spremljali. Moške s pozitivno magnetnoresonančno preiskavo pa bi napotili na biopsijo, s katero bi dokončno potrdili, da imajo agresivno obliko raka. Tako izboljšana diagnostika agresivnih rakov prostate bi zmanjšala število moških, ki jih sedaj zdravijo zaradi raka prostate, pa tega zdravljenja dejansko ne potrebujejo, so prepričani avtorji študije. Biopsije bi morali še vedno uporabiti v primeru nejasnih rezultatov, pri čemer bi si lahko zdravniki pri biopsiji pomagali z magnetnoresonančnimi slikami in bi biopsijo izvedli na sumljivih mestih prostate. Tako bi izboljšali tudi natančnost te diagnostične preiskave. lo