Na nedavni podelitvi grammyjev se je na veliko presenečenje vseh pojavila tudi irska pevka Enya, večkratna dobitnica te nagrade. Presenečenje nad njeno prisotnostjo je bilo toliko večje, ker se glasbenica, ki je izdala deset albumov, zelo redko pojavlja v javnosti. Tokrat se je, ker je bila po desetih letih ponovno nominirana za nagrado grammy za album Dark Sky Island.

55-letna glasbenica Enya Patricia Brennan, ki je postala svetovno slavna leta 1988 s skladbo Orinoco Flow, živi v Dublinu, v graščini Manderley, ki jo je kupila pred dvajsetimi leti. Celo njen stric trdi, da je glasbenica samotarka, ki je niti družina – čeprav ima osem bratov in sester – ne vidi pogosto, le redki pa gredo z njo na pivo. V graščini, za katero pravi, da je grajska le navzven, ji dela družbo dvanajst mačk. Njen sosed Bono dolgo ni vedel, kdo živi v graščini, ker je pač ni bilo na spregled. Soseda sta se spoznala tako, da je potrkal na njena vrata, ko mu je zmanjkalo rjavega sladkorja.

V redkih intervjujih je dejala, da se je tako odločila, ker je prepričana, da je človek, s katerim je težko živeti, ker je temačna. V javnosti ne nastopa niti ob promociji novega albuma, ker se ji zdi, da promocija sicer ni nič slabega, a da se hitro lahko pretirava ter vse postane lažno in klavrno. V lanskem telefonskem intervjuju za Forbes je dejala, da se noče izpostavljati v javnosti, da ne bi s slavo izgubila ljubezni do glasbe. Sicer uživa v uspehu, a ji ni do slave: »V slavi uživajo drugi, meni je bolj pomembno, da lahko živim normalno, ne da bi me ljudje prepoznali.«

V njeni glasbeni založbi sprva niso verjeli, da bo uspešna glasbenica, glede na to, da ni hotela na turneje, njena besedila pa so v čudnih jezikih, recimo v jeziku sindarin, ki si ga je v knjigi Gospodar prstanov izmislil pisatelj J. R. R. Tolkien. Čeprav se zdi njeno življenje skrivnostno, pa je očitno uspešna glasbenica – do sedaj je prodala 75 milijonov albumov in zaslužila 91 milijonov funtov, kar je precej več kot denimo Adele, in je že nekaj let najbogatejša irska in britanska glasbenica. Ker je, kot pravi, s svojim življenjem zadovoljna, si je privoščila malo luksuza in kupila hišo v južni Franciji, kjer počiva po tednih ustvarjanja.