Štirje kompleti kolajn so še ostali v škatlah na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Sankt Moritzu, potem ko se bodo v zadnjem delu prvenstva merili tekmovalci v tehničnih disciplinah. Slovenija si največ obeta od prve podelitve, ko bodo danes okoli dveh popoldne znane najboljše veleslalomistke na svetu. Ana Drev ne beži od vloge favoritinj za najvišja mesta. V tej sezoni se sicer še ni uvrstila na zmagovalni oder, je bila pa večkrat blizu najboljšim. Zanimivo je, da je smučarka iz Šmartnega ob Paki na svetovnem prvenstvu debitirala pred 14 leti prav v Sankt Moritzu.

»Na Sankt Moritz imam lepe spomine. Vselej sem rada tekmovala na prizorišču, ki po navadi ponudi zimsko idilo brez oblačka. Toda na svetovnem prvenstvu so druge prioritete. Veleslalom je lep, ni težek, ne lahek,« pripoveduje Ana Drev. »Nekajkrat sem bila v tej sezoni visoko, blizu zmagovalnega odra. Od mene lahko pričakujete popoln napad. Če se lahko na tekmah svetovnega pokala uvrščam med najboljših deset, se lahko tudi med najboljšo trojico,« je odločna najboljša slovenska veleslalomistka.

Le tri Slovenke na startu

Ana Drev bo letos praznovala 32. rojstni dan. Zaveda se, da na športni poti ne bo imela več veliko priložnosti za vrhunski rezultat tako na največjih tekmovanjih kot tekmah svetovnega pokala. »Vsak dober rezultat tekmovalca razbremeni in k temu stremim na vsaki tekmi. Za zdaj dobro kaže, da bom tekmovala še naslednjo leto na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Toda najprej moram sezono končati brez poškodb ter se maksimalno pripraviti na vsako preizkušnjo. Leta 2013 sem se poškodovala prav na finalu svetovnega pokala v Lenzerheideiju in izgubila še naslednjo sezono,« je previdna Drevova.

V slovenski reprezentanci bodo danes nastopile le tri veleslalomistke. Meta Hrovat se je namreč poškodovala na tekmi evropskega pokala, zato je izpustila že ekipno preizkušnjo, včeraj pa je iz Švice odpotovala v Slovenijo. Namesto kranjskogorske najstnice naj bi tekmovala Ana Bucik, a se je Primorka odločila, da se bo posvetila le sobotnemu slalomskemu nastopu. Slovenski dres bosta na današnji preizkušnji nosili Tina Robnik in Ilka Štuhec, ki lahko po naslovu svetovne prvakinje v smuku tekmuje neobremenjeno.

Prva favoritinja za zmago bo Tessa Worley. Francozinja je v tej sezoni najbolj konstantna. Povrhu ima veliko izkušenj, saj je bila svetovna veleslalomska prvakinja že pred štirimi leti v Schladmingu, ko je drugouvrščeno Tino Maze prehitela za več kot sekundo.

Jutri bo glavni up Žan Kranjec

Na jutrišnjem moškem veleslalomu bo glavni slovenski adut Žan Kranjec, ki je bil v tej sezoni na tekmah svetovnega pokala že dvakrat četrti. »Zelo pomembno bo, da se bom 'vrgel dol', kot pravimo v smučanju. To pri meni ni samoumevno, zato v samo pripravo na tekmo vlagam veliko truda. Dosedanja analiza sezone je pokazala, da imam preveč nihanj. Na nekaterih delih prog smučam med najboljšimi, na drugih med najslabšimi, kar v seštevku ni najbolje,« priznava Žan Kranjec. »Pri ciljih na svetovnem prvenstvu bom ostal zvest načelom pred sezono. Uvrstitve okoli 15. mesta so solidne, med najboljšo deseterico pa dobre. In k tem bom stremel tudi jutri. Je že res, da na svetovnem prvenstvu štejejo le kolajne, a mene bolj zanima moj nastop. Če bom z njim zadovoljen, bo tudi dosežek zelo dober. Upam, da bom lahko kmalu dvignil apetite in konstantno mešal štrene na vrhu,« se nadeja Vodičan.

V tej sezoni je Kranjec napredoval med veleslalomske prvokategornike. »Lepo je biti med najboljšimi. Ko na tekmah nosiš startno številko okrog 40, te večina najboljših niti ne pozna, ko si med njimi, lahko z njimi deliš mnenja in napreduješ,« pravi Kranjec in dodaja: »Zanesljivo mi bo izkušnja z velikega tekmovanja pomagala pri pripravah na olimpijske igre. Kot tudi dejstvo, da sem sredi letošnje sezone odpotoval v Južno Korejo, kjer sem preizkusil olimpijsko progo. Kakšna je? Tekme svetovnega pokala potekajo na težjih konfiguracijah kot olimpijska v Južni Koreji.«