Vlagatelji zadnje čase ne pogledujejo zgolj proti ameriškim korporacijam, pri katerih je že drugo četrtletje zapored opaziti pozitivne premike v poslovanju. Vlagatelji so se na valu optimizma podali v nakupe tudi na evropskih delniških trgih, kjer podjetja z zadnjimi objavami četrtletnih rezultatov še nekoliko bolj razveseljujejo vlagatelje. Po približno polovici objav namreč podjetja, ki zastopajo indeks Euro Stoxx 50, krepko presegajo pričakovanja glede ustvarjenih dobičkov.

Merjeno v evrih glavni delniški trgi v letošnjem letu beležijo pozitivne donose. Nemški delniški indeks DAX 30 je zrastel za 2,53 odstotka, francoski CAC30 0,70 odstotne točke. Med ameriškimi delniškimi indeksi se tako Dow Jones kot S&P 500 gibata na rekordnih ravneh in v letošnjem letu beležita približno štiriodstotni donos. Poleg prvih odločitev Trumpove administracije, višjih inflacijskih pričakovanj, ki že vplivajo na raven zahtevanih donosov, se vlagatelji v prvi vrsti osredotočajo na objave četrtletnih poslovnih rezultatov. Do zdaj je te razkrilo tri četrtine podjetij iz ameriškega indeksa S&P 500. Med sektorji, ki do zdaj prednjačijo z rastjo dobička, so finančni sektor, tehnologija in javne storitve. Generalno je med vsemi družbami znotraj indeksa S&P 500 razbrati rast prihodkov (4,25 odstotka) in rast dobička (4,76 odstotka).

Da na trgih ni veliko vznemirjenja, kaže tudi indeks nihajnosti za S&P 500 (VIX), ki se je v zadnjih mesecih približal zgodovinsko najnižjim vrednostim. Ob upoštevanju, da je indeks S&P 500 na rekordnih vrednostih, napotuje k previdnosti. Val negotovosti namreč lahko preti v protekcionizmu, evropski politični negotovosti, naraščajočem populizmu, reševanju grškega dolga in navsezadnje izstopanju Velike Britanije iz EU.