Sporazum so evropski poslanci potrdili, čeprav so se proti njegovi potrditvi borile civilnodružbene organizacije, ki opozarjajo na njegovo škodljivost za evropske potrošnike. Podpora sporazumu se je v vrstah evropskih poslancev še povečala po izvolitvi Donalda Trumpa, ki je napovedal, da sorodnega sporazuma med ZDA in Evropo (TTIP) ne bo podprl.

Za sporazum je glasovalo 408 poslancev, proti jih je bilo 254, glasovanja pa se je vzdržalo 33 evropskih poslancev.

Pogajanja o Ceti so se začela na vrhu EU in Kanade v Pragi maja 2009, končala pa so se v Ottawi septembra 2014. EU in Kanada sta sporazum, po veliki negotovosti zaradi nasprotovanja javnosti in predvsem pomislekov belgijske regije Valonija, podpisali konec lanskega oktobra.

Slovenski evropski poslanci večinoma za

Slovenski evropski poslanci so danes v glasovanju v Evropskem parlamentu večinoma podprli sporazum. Zanj je glasovala peterica poslancev, ki deluje pod okriljem Evropske ljudske stranke - Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin, proti pa so se izrekli Igor Šoltes, Tanja Fajon in Ivo Vajgl.

Ceta je t. i. mešani sporazum, kar pomeni, da si pristojnost nad njegovo vsebino delijo Bruselj ter države članice. Tako bo po potrditvi v Evropskem parlamentu v veljavo stopil le tisti del sporazuma, ki je v izključni pristojnosti EU. Za dokončen vstop v veljavo pa bodo Ceto morali ratificirati še nacionalni in regionalni parlamenti članic unije.

Preberite še: Ceta danes čez zadnjo evropsko oviro