Nakup upravljalca smučišč na Krvavcu je bil po mnenju cerkljanskega župana Franca Čebulja in predstavnika podjetnikov Andreja Kosca dobra priložnost za okolje, kjer mnogi živijo od smučanja. RTC Krvavec lastnik Unior iz Zreč prodaja naprej, občina in konzorcij pa zdaj iz te igre izstopata z grenkim občutkom. »Nas v tem postopku preprosto ni več, ker smo dobili negativno mnenje računskega sodišča glede nameravanega vstopa občine v lastništvo RTC Krvavec. Osnova za to je mnenje senata sodišča iz leta 2015, ki zadeva kapitalske naložbe države in občin. Obvestili smo prodajalca, dostopa do podatkov nimamo več, zavezujoče ponudbe nismo oddali,« je povedal župan Cerkelj.

Z občine pa so 18. januarja poslali pismo, v katerem prosijo državo za jasno stališče o morebitnem nakupu, ker so do tedaj dobili podporo za nakup pri gospodarskem ministrstvu. V vednost so ga prejeli predsednik vlade Miro Cerar, ministrstvi za finance in javno upravo, naslovili pa so ga na ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in sekretarko Evo Štravs Podlogar. Do včeraj na občini niso dobili odgovora. Smo pa mi včeraj prejeli pojasnilo Podlogarjeve: »Zavedamo se problema in načrtujemo pogovore tudi z računskim sodiščem. S podobnimi težavami se srečujejo v Mariboru, v Bovcu, na Bledu, tam, kjer občine želijo pomagati smučarskim središčem oziroma rešujejo stanje v podjetjih, ki jih upravljajo. Ocenjujem, da je takih primerov okoli deset v Sloveniji.«

Občina Cerklje ni zadolžena niti za cent, nedavno so dokončali dom za starejše občane, že prej dvorano, da o skrbi za šport in kulturo niti ne pišemo. V Cerkljah se strinjajo z ugotovitvami računskega sodišča, obenem pa od države pričakujejo enotno stališče do tako pomembnih projektov: »Krvavec ni proizvodno podjetje, gre za veliko različnih okoliščin: lastniki zemljišč so domačini, infrastrukturo s cestami, vodovodom in podobnim prispeva občina, podjetniki ponujajo različne gostinske in turistične storitve in prav zato smo nakup Krvavca videli kot projekt lokalnega okolja,« je povedal župan Čebulj.

Koliko je morebitnih drugih kupcev, ni znano, v Cerkljah pa zdaj vse miruje: »Enkrat se ponudi priložnost, da podjetniki, ki živimo od Krvavca, postanemo solastniki. Težko je razumeti, da to ni v interesu države, ki konec koncev pobira davke od nas,« pravi Andrej Kosec, ki je do zdaj povezoval skupino podjetnikov, ki naj bi ustanovili konzorcij in prevzeli tudi obveznosti pri nakupu. Občina je za letos v proračunu rezervirala milijon evrov, a splošna ocena je, da bi lahko prispevali še kaj. Prodajna cena RTC Krvavec seveda ni znana.

Že drugič so v Cerkljah poskusili povezati interese mnogih pod Krvavcem in smučišču tudi z domačim lastništvom omogočiti razvoj v sozvočju z okoljem in ljudmi, kjer deluje. Negativno mnenje računskega sodišča seveda spoštujejo in primerov slabih praks pri občinskih izletih v (tudi sumljive in propadle) naložbe po Sloveniji ne manjka. Kot pravi župan Čebulj, so ob dosedanjih obiskih v Ljubljani skupaj ugotovili, da zakonodaja ni dorečena in prav zaradi tega so želeli dobiti končno in jasno stališče o svojih načrtih – a ga še niso dočakali.