V naši deželi imamo precej ribičev, ki iščejo srečo tako v slanih kot sladkih vodah. Če imamo srečo, da poznamo katerega od tistih, ki iz bistrih tolmunov vlečejo postrvi in so pripravljeni tudi kakšno odstopiti, si lahko doma pripravimo kakšno krasno jed. Denimo iz šarenke, vrste postrvi, ki po barvi mesa spominja na sorodnega lososa. Prvotna domovina šarenke, cenjene ribe, ki ji pravijo tudi kalifornijska postrv, je Severna Amerika. V evropske vodotoke so jo naselili konec 17. stoletja in pri nas domuje v istih vodah kot potočna postrv. Njena posebnost je, da čeprav živi pretežno v sladki vodi, se lahko seli tudi v morje. Pri nas jih je mogoče dobiti v vsaki ribarnici, tudi cena filetov je razmeroma ugodna. Pripravimo jih lahko tudi na enak način kot lososa, le da imajo okus blažji in jih zato marajo tudi tisti, ki jim ribe sicer nič kaj ne dišijo. Rdečkasto meso je okusno tako hladno kot toplo, lahko ga kuhamo »na modro«, pečemo pomokanega, v pečici skupaj z zelenjavo in krompirjem, na žaru, lahko pa ga dušimo z zelenjavo in vinom. Tudi prekajeno meso šarenke je prav imenitno, z nekoliko truda pa nam bo uspela za naše kraje nekoliko nenavadna, ampak zelo okusna jed po tokratnem receptu. zt