Ekipno tekmo za naslov svetovnih prvakov, v kateri se najboljši veselijo, poraženci pa ne vznemirjajo preveč, so dobili Francozi. V finalu so v izjemno tesnem in izenačenem boju premagali Slovaško, pri kateri Veronika Velez Zuzulova in Petra Vlhova nista doživeli niti enega poraza. Bronasto kolajno, skupno že peto na svetovnih prvenstvih, je osvojila Švedska. Slovenija je brez dobljenega posamičnega dvoboja končala nastop že nekaj minut po začetku izločilnih bojev, ko jo je v švicarskih Alpah s 4:0 ugnala Švedska.

Zgodovina ekipnih tekem je najkrajša na svetovnih prvenstvih, Slovenija pa ima izjemno slabo statistiko. Prvi boj za naslov svetovnih prvakov je potekal leta 2005 v Bormiu, ko je bila Slovenija zadnja izmed devetih prijavljenih držav. Slovenska reprezentanca ni sodelovala na ekipnih preizkušnjah vse do leta 2013, ko je v Schladmingu izpadla v četrtfinalu proti Avstriji. Predlani je Slovenija izpadla v prvem krogu proti Norveški, letos je ponovila neuspeh proti Švedski.

Pinturaultu je odleglo

Švedska zgodovina na ekipnih tekmah je drugačna, saj jim nikoli ni prišlo na misel, da ne bi tekmovali z najmočnejšo zasedbo. Včeraj so osvojili že peto ekipno kolajno na prvenstvih, kar jih uvršča med najuspešnejše države. Da so Švedi v izjemni dnevni formi, so dokazali v četrtfinalu, ko so ugnali branilce naslova in prve favorite Avstrijce z Marcelom Hirscherjem na čelu.

Francozi so bili odlični, tako v polfinalu kot finalu pa so si zmago zagotovili v zadnjem nastopu, ko sta Alexis Pinturault in Mathieu Faivre premagala tekmeca z minimalno razliko. »Moram priznati, da mi ekipni naslov pomeni veliko. Še več po tem, ko sem nastop v alpski kombinaciji končal na desetem mestu. Pokazali smo ekipnega duha,« je bil po kombinacijskem neuspehu srečen Alexis Pinturault. Poleg Francozov so bili junaki dneva Slovaki. Na krilih Petre Vlhove in Veronike Velez Zuzulove so po vrsti premagali favorizirane Nemce, Italijane in Švicarje ter bili ob zgodovinski prvi kolajni na velikem tekmovanju povsem blizu celo zlati kolajni. Slovaki so uprizorili napad, s kakršnim so si v vnovič polnem ciljnem izteku danes pridobili marsikatero alpsko smučarsko simpatijo.

Ana Bucik ima dovolj zgodnjih izpadov na ekipnih tekmah

Ana Bucik je začela hitro, a bila stotinko počasnejša od Fride Hansdotter, ki jo je letos ugnala že na paralelnem slalomu v Stockholmu. Sledil je najslabši slovenski nastop, ko je Štefan Hadalin naredil napako že po nekaj zavojih in končal v snegu. Saša Brezovnik je doživela članski debi na svetovnem prvenstvu s porazom, Žan Kranjec pa je v dvoboju, ki ni odločal o ničemer, izgubil proti Andreju Myhrerju.

»Počasi imam dovolj hitrih izpadov na ekipnih tekmah,« je bila besna Ana Bucik, ki je bila večkrat članica slovenske reprezentance na velikih tekmovanjih in finalih svetovnega pokala. »Naredil sem začetniško napako,« se je posul s pepelom Štefan Hadalin. »Pred svojim nastopom nisem čutim pravega tekmovalnega adrenalina, saj je bil zmagovalec že odločen. Želel sem ostati sproščen in ugnati Myhrerja, a sem naredil preveč napak. Sem pa dočakal prvi nastop v Sankt Moritzu, kar je zelo pomembno pred veleslalomskim nastopom,« je dejal Žan Kranjec.