Sedmerica slovenskih skakalcev je uspešno prestala krst na olimpijski napravi v Pjongčangu, kjer jih danes ob 12. uri in jutri uro prej čakata tekmi za svetovni pokal. V skakalnem centru Alpensia, kjer doslej še ni bilo tekme na tako visoki ravni, bodo tekmovalci doživeli generalko pred odprtjem svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki se bo v Lahtiju začelo čez teden dni.

Ker v Južni Koreji, na prizorišču zimskih olimpijskih iger čez leto dni, ne tekmuje nemški skakalec Markus Eisenbichler, je imel neposredni nastop na današnji tekmi zagotovljen tudi Peter Prevc, ki je na obeh treningih in v kvalifikacijah znova dokazal, da se je ob pravem času vrnil v šampionsko formo. Njegove včerajšnje daljave so bile 131, 136 in 134 metrov, kar pomeni, da lahko Prevc znova pričakuje visoko uvrstitev, potem ko je prejšnji konec tedna v Saporu zmagal po skoraj enajstmesečni suši. Njegov mlajši brat Domen je po sanjskem odrivu v sezono, ko je nanizal štiri zmage, začel popuščati. V kvalifikacijah je pristal pri 105 metrih, na treningih sta mu uspeli daljavi 123,5 in 124 metra, na zadnjem testu na japonski skakalnici pa je bil močno oddaljen od najboljših tekmovalcev.

Včerajšnje kvalifikacije je sicer dobil Poljak Jan Ziobro (134,5 m), ki je za tri metre preletel drugouvrščenega slovenskega reprezentanta Anžeta Laniška. Dvajsetletni Domžalčan je bil najprijetnejše presenečenje kvalifikacij, v primerjavi z obema treningoma pa mu je ob pravem času uspel najdaljši skok. Drugi slovenski tekmovalci prav tako niso imeli pretiranih težav z uvrstitvijo na današnjo tekmo – Jernej Damjan je bil 11. (125 m), Cene Prevc 16. (126,5 m), Anže Semenič 28. (120,5 m) in Jurij Tepeš 29. (118 m). V svetovnem pokalu se sicer iz tekme v tekmo povečuje napetost v boju za veliki kristalni globus, ki ga lanski veliki zmagovalec Peter Prevc na finalu svetovnega pokala v Planici ob koncu marca ne bo uspel ubraniti. V zadnjih dveh mesecih je najboljšo formo prikazal poljski skakalec Kamil Stoch, ki ima 140 točk naskoka pred prvim zasledovalcem Stefanom Kraftom iz Avstrije. Konkurenca pričakuje, da se bo Stochu še bolj približala predvsem ob zaključku zime na poletih v Vikersundu in Planici. Do konca sezone je ostalo še osem preizkušenj.

Danes ob 9. uri bo v Pjongčangu za točke svetovnega pokala tudi tekma v ženski konkurenci. Od Slovenk bodo nastopile Ema Klinec, Maja Vtič, Špela Rogelj in Nika Križnar. Uspešne nastope na olimpijskem festivalu evropske mladine v Erzurumu v Turčiji pa nadaljujejo slovenski najstniki od 15. do 18. leta. V smučarskih skokih na srednji skakalnici je zmagal Timi Zajc, med dekleti pa je bila Nika Križnar druga, mesto za njo pa se je uvrstila Katra Komar.