Minili so trije tedni od inavguracije 45. ameriškega predsednika. Sredi minulega tedna so vlagatelji vendarle dočakali prve besede o pričakovani spremembi davčne zakonodaje. »Do razkritja fenomenalne davčne reforme nas loči le nekaj tednov,« so bile besede iz Trumpovega repertoarja, ki so zadostovale za skok ameriških delnic na nove rekorde, dolar pa je zabeležil svoj najboljši teden letos in v primerjavi z evrom pridobil 1,3 odstotka.

Kakšna bo končna podoba predloga davčne reforme, ki bo poslana v kongres, še ne vemo, je pa bilo v predvolilnem planu napovedano znižanje stopnje na dobičke podjetij s 35 na 15 odstotkov ter znižanje števila dohodninskih razredov s sedanjih 7 na 3. Po domače povedano to pomeni višjo potrošnjo gospodinjstev in višje dobičke podjetij. Indeks S&P 500 je posledično v tedenski primerjavi pridobil 1,65 odstotka (izraženo v evrih), še višjo donosnost pa so zabeležile azijske delnice. Na japonske delnice (+2,77 odstotka) je očitno blagodejno vplivalo zbližanje premierja Šinza Abeja z novim ameriškim predsednikom, za (vsaj) kratek čas pa so vlagatelji odmislili tudi protekcionistične ukrepe ZDA do trgovskih partneric, saj so delnice družb s trgov v razvoju v povprečju zrasle za 2,66 odstotka. Vlagatelji so spremenili tudi mnenje glede mehiških delnic (+2,55 odstotka), ki so bile po izvolitvi Trumpa najbolj na udaru. Zanimivo, mehiški peso je od dneva ustoličenja Trumpa celo najdonosnejša valuta na svetu.

Za donosnostmi preostalega sveta je nekoliko zaostala Evropa (+0,75 odstotka), kjer je ob odsotnosti pomembnejših ekonomskih objav previdnost glede predsedniških volitev v Franciji negativno vplivala na tečaje bančnih delnic, ki so v povprečju upadli za 2,4 odstotka. Minuli teden se je zelo dobro izšel za vlagatelje v domače delnice. Indeks Ljubljanske borze je namreč zrasel za 1,53 odstotka, v zelenem pa so teden sklenile delnice vseh izdajateljev z izjemo Krke in Uniorja.

Zrasla je tudi cena surove nafte. Terminske pogodbe severnomorske nafte Brent za dobavo v aprilu so se podražile za 1,2 odstotka, kar je predvsem odraz visoke petkove rasti. Po prvotnem skepticizmu so se namreč proizvajalke združenja Opec skupaj z Rusijo dogovorile, da bodo v prvi polovici leta znižale proizvodnjo za 1,8 milijona sodčkov dnevno. Po podatkih IEA (Mednarodna agencija za energijo) to predstavlja slaba 2 odstotka dnevnega povpraševanja po nafti. Še večjo rast cene nafte na trgu je preprečil podatek o trenutnih visokih zalogah. American Petroleum Institute je namreč v sredo sporočil, da so se zaloge v tednu, ki se je zaključil 3. februarja, povišale za 14 milijonov sodčkov, kar je bistveno več, kot se je pričakovalo.

Četudi je bila na regijski ravni Evropa v prejšnjem tednu na repu, pa najdonosnejša delnica prihaja ravno s stare celine. Tečaj avstrijskega proizvajalca čipov AMS AG je po objavi poslovnih rezultatov in izboljšanih napovedih o prihodnjem poslovanju zrasel za 33 odstotka (v evrih). Družba, ki ima sedež v mestu Premstatten z vsega 5700 prebivalci, je znana predvsem kot dobavitelj Appla, po napovedih vodstva pa bodo prihodki v prihodnjih treh letih rasli s skoraj nepredstavljivo 30-odstotno stopnjo na leto. Po donosnosti sta družbi AMS sledili delnici ameriških podjetij Hasbro in Activision Blizzard. Proizvajalec igrač in izdelovalec videoiger sta prav tako poročala o boljših rezultatih poslovanja v primerjavi z napovedmi analitikov, delnici pa sta v tedenski primerjavi poskočili za skoraj 20 odstotkov (izraženo v evrih).