V muhastem vremenu postane kolesarjenje nadležno tvegano. Če krenete od doma, ko še sije sonce, vas ob vrnitvi domov rad zajame dež. Če je zima, se utegne pojaviti tudi poledica ali sneg. Nič od tega ne pričara prijetne kolesarske izkušnje. Elegantna rešitev teh zagat so javni sistemi za kratkoročno izposojo koles, ki so se v zadnjih letih razširili po svetu. Bolj ozaveščeni kolesarji pa bodo znali opozoriti, da tudi ti servisi niso brez pomanjkljivosti. Kajti če želiš kolesariti varno, moraš kljub možnosti, da vsak hip skočiš na prosto kolo, s seboj še vedno nositi čelado. Zato so se vzporedno s širitvijo omrežij javnih kolesarskih servisov ustvarjalni ljudje lotili iskanja rešitev nerodnosti čelad. Med zanimivejše sodi koncept zložljivih čelad, okoljevarstvenikom pa bo še posebno pri srcu zamisel zložljive čelade iz okolju prijaznih materialov, ki jih enostavno recikliramo.

Inovativna rešitev za vse zagate

Prav takšne zložljive čelade, ki jo je poimenovala ecohelmet (ekološka čelada), se je spomnila 28-letna oblikovalka iz New Yorka Isis Shiffer. Zanjo je prejela nagrado Jamesa Dysona, za katero se potegujejo študenti 22 držav (Slovenije ni med njimi), ki s svojimi inovacijami rešujejo konkretne težave, z nagrado pa je prišlo tudi 35.000 evrov, ki so namenjeni razvoju izdelka, da bo primeren za potrošniški trg. Ekočelada je, ko je zložena, podobna papirnati torbici, ko jo razpremo, pa dobi značilno obliko čelade, s trakovi za pričvrstitev na glavo. Kljub značilni obliki čelade izum na prvi pogled še najbolj spominja na zložljive papirnate okraske na sadnih kupah, nenavaden vzorec satja na zgornji strani čelade pa ji daje čvrstost in uporabnika varuje pred udarci iz vseh smeri.

Shifferjeva je varnost čelade preverila s pomočjo testiranj trčenja, naslednji korak pa je, da čelado nadgradi s pomočjo okolju prijaznega in razgradljivega materiala za vodoodporno prevleko. Za večjo varnost bi končne čelade dopolnjeval še poseben sistem opozarjanja, kdaj je čelado smiselno poslati v reciklažo. Koliko časa bi takšna čelada zdržala, še ni znano, je pa Shifferjeva povedala, da bi se cena tržne različice gibala med štirimi in petimi evri. Mlada izumiteljica meni, da bi relativno nizka cena dovoljevala, da bi čelade prodajali v posebnih avtomatih, ki bi stali ob postajah za izposojo koles. Če bo Shifferjevi uspelo uresničiti zamisel, bo rešila vse zagate, ki smo jih izpostavili v uvodu, a do tega zna preteči še nekaj vode. Kdor hoče elegantno rešitev že danes, bo moral seči po malce manj okolju prijaznih zložljivih čeladah, ki so že dostopne na trgu. V to rubriko sodi čelada fend, ki je imela lani uspešno kampanjo na kickstarterju. Za posamezno čelado računajo okoli 111 evrov.