Oglejmo si štiri barve, ki v prostor za počitek zagotovo vnesejo občutek intimnosti in bližine. Če spomladi načrtujete pleskanje stanovanja, razmislite, ali bi jih uporabili tudi v svoji spalnici.

Topla oranžna

Po raziskavi, ki so jo pred nekaj leti opravili v Veliki Britaniji, naj bi pari v spalnici, pobarvani v karamelno barvo, imeli precej bolj živahno seksualno življenje kot drugi. Bralci spletne strani Houzz s temi izsledki niso soglašali, češ da je karamelna »preveč rjava«, da bi jih spodbujala k posteljnim aktivnostim. Za vse, ki menijo tako, je morda boljša možnost topla oranžna barva. Izbirate lahko med klasično oranžno ali oranžno z dodatkom rumene ali rdeče. Oba barvna tona sta topla in prijetna alternativa za mnoge pretemno karamelno.

Slastna vijolična

Tako vijolični odtenki kot barva slive spodbujajo romantično ozračje v spalnici ter imajo pomirjujoč in udobje vzbujajoč učinek. Če izberete temnejše odtenke, pazite, da v barvno shemo vključite tudi nekaj kontrastnih svetlejših odtenkov na dekorativnih dodatkih, tako da je občutje intimno in ne preveč prevladujoče glamurozno.

Temna modrina

Čeprav so tople barve tiste, ki veljajo za intimne in ustvarjajo v spalnici vabljivo ozračje, so številnim najljubši temni modri odtenki. Temno modra barva je za hladnejše podnebje morda nekoliko prehladna, v krajih z milejšo klimo pa jo brez težav uporabite tudi za spalni prostor.

Spodbudna turkizna

Mešanica zelene in modre velja za spodbudno barvo. V spalnico vnese živahnost, a ni preveč energična, saj to za spalni prostor ni priporočljivo. Če v turkizno pobarvamo vse štiri zidove, je učinek morda nekoliko preveč intenziven, zato jo raje uporabimo kot barvni poudarek samo na eni steni ali pa kot dodatek, na primer na posteljnem vzglavju. Turkizna je odlična kot pljusk živahne barve v sicer nevtralno obarvanem prostoru.

Zemeljsko rjava

Topli rjavi odtenki so favoriti v spalnici. Kot nevtralna barva rjava služi kot barvno ozadje za živahnejše tone, kot so poudarki v oranžni ali koralni. Tako kot pri vijolični in slivovi barvi pa je pomembno uravnotežiti temno rjavo z belimi ali slonokoščenimi odtenki, da barvna shema ne deluje pretežko. Ni nujno, da v rjavo prebarvate stene spalnice, temveč lahko bogate tone rjave vnesete v prostor z lesenimi elementi. Stenski opaž ali z lesenimi tramovi podprt strop odsevata resnično udobno in romantično ozračje.

Vir: www.houzz.com