Dovoz in parkiranje v strmini moramo jasno označiti

Parkiranje je omogočeno na dveh ploščadih. Spodnje parkirišče je označeno s pergolo, ki služi kot zaščitna ograja in opora za naravno senčilo – vinsko trto. Dovoz in zgornje odkrito parkirišče pa sta nakazana z betonskimi tlakovci, ki se v zunanji prostor akumulirajo zaradi luknjic, med katerimi raste trava.

Preobrazbe celotnega zunanjega prostora smo se lotili z dopolnjevanjem

Parcelo skoraj v celoti obdaja nizek kamnit zid, ki se na jugu poveča v opornega. Dopolnili smo ga z zračno leseno ograjo, za katero smo uporabili smrekov in macesnov les. Da vzdrževanje ne bo potrebno, smo les po vrhu zaščitili s pločevino ter ga prepustili naravni zaščiti – patini, sivenju. Obiskovalce pozdravita označen leseno-kamnit portal in polkrožna klop, ki nakazujeta začetek vijugaste poti do vhodnega praga. Enostavno pohištvo lahko poleg dekorativnega elementa vrta uporabljamo tudi za odlagalno poličko, prostor za pogovore s sosedi, otroško igralno površino ali poletni ležalnik. Zaradi padavin smo severni vhod skoraj po celotni dolžini objekta zaščitili z nadstreškom, skozi katerega pridemo do polkrožnega zunanjega stopnišča. Stopnice smo nadgradili z lesenimi portali, ki služijo kot prehod med javnim in zasebnim.

Bivalni del vrta zaznamujejo ravnina, cvetoče hortenzije ter vlečni vodnjak

Na južnem bivalnem platoju se razprostira večja površina z letno jedilnico, prostorom za bivanje na soncu, sezonskim bazenom, igriščem za otroke, cvetlično gredico ter vodnjakom. Vodni element močno zaznamuje zunanji prostor, hkrati pa služi za hlajenje vkopane vinske kleti pod platojem in je gorivo za namakalni sistem. Deževnico ali kapnico za zalivanje vrta in povrtnin lahko iz vodnjaka zajamemo tudi na klasičen vlečni način. Tako stanovalci ob uporabi naravnih virov in materialov naravi vračajo, kar ona daje njim. To je dobra praksa bivanja v sožitju.

Špela Pavlič Kos, Jože Kos

Foto: Center za zunanjo ureditev