Naselje leži nedaleč od vstopno-izstopne postaje na avtocesti Ljubljana–Koper. Mimo vodi regionalna cesta proti Rakeku in Uncu, v bližini pa je tudi stara cesta Vrhnika–Postojna. Na pristopni (severni) strani meji na nov predel Logatca z novozgrajenimi individualnimi hišami, sicer meji na gozd. Skozi naselje ni drugih prevoznih poti kot le urejen dovoz do stanovanjskih objektov.

Najprej večstanovanjski objekt

V podjetju EKO-Gradvest, ki gradi naselje, so pridobili vsa potrebna uradna dovoljenja, tako da bodo vse nepremičnine lahko predali bodočim kupcem brez kakršnih koli bremen, kar v današnjem času ni zanemarljiv podatek. Tu že gradijo ali še bodo zgradili štiri enodružinske hiše, šest vrstnih hiš in večstanovanjski objekt z osmimi stanovanji. Ta je že zgrajen do tretje gradbene faze, trenutno tudi glede na vremenske razmere lahko nadaljujejo dela na grobih inštalacijah, predvidoma v marcu pa bodo nadaljevali še z mokrimi in drugimi potrebnimi deli. Predvidevajo, da bodo stanovanja vseljiva najpozneje do konca junija.

Stanovanja v trietažnem bloku merijo od 48,93 do 64,49 m2, pritličnim stanovanjem pripada tudi atrij. Na voljo so za ceno od 100.000 do 129.000 evrov (dve sta že rezervirani). Po načrtih investitorja bodo vsa zgrajena do pete gradbene faze. Prisluhniti velja njihovi ponudbi, da stanovanja lahko predajo tudi z vso potrebno opremo, ki jo kupec seveda izbere sam. To pa pomeni, da kupec v dogovorjeni kupnini stanovanja tudi opremo plača po 9,5-odstotni davčni stopnji (sicer DDV, kot vemo, znaša 22 odstotkov). Vsekakor vredno razmisleka! Vsakemu stanovanju pripadata dve parkirni mesti, eno oštevilčeno in eno neoznačeno. Slednje med drugim tudi za potrebe obiskovalcev ali česa podobnega, ko je potrebna fleksibilnost parkirnih možnosti.

Še tri enodružinske hiše

V naselju so predvidene tudi štiri enodružinske hiše. Ker je ena že prodana, so torej na voljo še tri. Bivalna površina hiš se giblje od 156 do 173 m2, pripadajoča zemljišča pa od 377 do 487 m2. Cena za hišo je od 155.000 evrov do 176.700 evrov do zaključene 3. gradbene faze ali pa od 210.000 evrov do 233.790 evrov na ključ. Tudi tu velja pripomniti, da je mogoče hišo prevzeti že opremljeno. Še več. Zainteresirani kupec se lahko v gradnjo vključi tudi sam že zdaj, ko so hiše v različnih gradbenih fazah (z osnovno ploščo ali že z drugo ploščo). V vsakem primeru v EKO-Gradvestu zagotavljajo, da bodo hiše vseljive najpozneje v šestih mesecih po sklenitvi dogovora. Na gradbišču imajo namreč svoje strokovno usposobljene ljudi in s tem niso odvisni od drugih podizvajalcev. Tako lahko jamčijo kakovostno in pravočasno gradnjo.

Pri tem je pomembno vedeti, da ves čas uporabljajo do narave prijazne materiale in načine gradnje. Objekti so zasnovani tako, da z ustrezno izolativno zasteklitvijo izkoriščajo optimalno lego sončne poti čez dan. Gre namreč za kakovostno klasično gradnjo energijsko varčnih oziroma nizkoenergijskih objektov z opečnimi stenami. Tankoslojna termoizolacijska kontaktna fasada ima 16 centimetrov debelo izolacijo. Stavbno pohištvo je zastekljeno s troslojnim termopanskim steklom s toplotno prevodnostjo 0,7 W/m2K. Za ogrevanje vsake enote posebej bodo uporabljene tipske toplotne črpalke zrak-voda. Čistilna naprava je skupna za celotno naselje, kar velja tudi za drugo komunalno ureditev z vso potrebno infrastrukturo. Streha ima leseno ostrešje in jekleno kritino s peščenim posipom, ki blaži hrup dežnih kapelj in upočasnjuje vodni curek, pozimi pa preprečuje zdrs snega. Pri kakovostni gradnji vztrajajo predvsem zato, da bi sedanjim in bodočim kupcem zajamčili dolgo življenjsko dobo objektov brez nepotrebnih vmesnih sanacij, kar pomeni manjše sprotne obratovalne stroške in morebitne stroške vzdrževanja.

Junija na vrsti vrstne hiše

V tretjo oziroma zadnjo etapo gradnje tega naselja bodo stopili predvidoma junija, ko načrtujejo začetek gradnje šestih vrstnih hiš z bivalno površino od 134 do 151 m2 in od 173 do 229 m2 pripadajočega zemljišča na enoto. Njihova cena na ključ znaša od 209.000 do 219.000 evrov. Po predvidevanjih naj bi bile te vrstne hiše vse dokončane v juniju prihodnje leto, kar bi pomenilo tudi zaključek del v naselju v celoti. Že to pomlad bodo namreč začeli hortikulturno urejanje okolice posameznih že zgrajenih objektov in s tem sledili ritmu, ki ga bodo narekovala zaključevanja posameznih gradbenih del. (ktm)