Predsednik SMC Miro Cerar je danes – torej teden dni po tem, ko je informacija prišla v javnost – prvič javno potrdil, da je Milana Brgleza pozval k odstopu s položaja podpredsednika stranke, in to svojo zahtevo tudi nekoliko razložil. O tem sicer ni želel govoriti na novinarski konferenci, na kateri je nastopal kot predsednik vlade, sporočilo za javnost pa je bilo objavljeno na spletni strani SMC in poslano medijem prav v času premierjeve tiskovne konference.

»Kot predsednik stranke sem pred dobrima dvema letoma predlagal v imenovanje svoja dva podpredsednika (na drugem podpredsedniškem mestu je vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, op. p.), ne samo zaradi njunih nedvomnih kompetenc, ampak tudi zaradi zaupanja med nami in istih političnih ciljev. Ker so bili ti politični cilji blizu ljudem, so nam volilci na volitvah podelili zaupanje, da jih realiziramo,« je poudaril Cerar. Po njegovem prepričanju se cilji SMC niso spremenili, bilo pa bi edino prav, da Brglez sam oceni, kakšni so njegovi prihodnji politični cilji. »Njegovo večkratno javno in neutemeljeno očitanje o neustavnosti premišljenih in argumentiranih odločitev vlade, ki jo vodim, je porušilo zaupanje, ki je nujno potrebno za sodelovanje predsednika in podpredsednika SMC,« je Cerar podkrepil svoj poziv k Brglezovemu odstopu.

Spomnimo, da so napetosti med dvema najpomembnejšima predstavnikoma SMC izbruhnile ob sprejemanju zloglasnega zakona o tujcih. Milan Brglez namreč novele ni podprl, ob tem pa je tudi javno poudaril, da ne more glasovati za zakon, ki po njegovem mnenju krši slovensko ustavo in mednarodne pogodbe in za katerega se boji, da uzakonja kršitve temeljnih človekovih pravic.

Miro Cerar je zahtevo po Brglezovem odstopu izpostavil na sestanku vrha SMC v začetku prejšnjega tedna. To je storil po obsežnem uvodu, v katerem je po navedbah navzočih poudaril številne dosežke vlade in stranke, še zlasti pa svoje lastne zasluge. Brglez je odstop zavrnil, Cerarju pa predlagal, da nesoglasja razčistita na štiri oči.

Brglez o šumu v medsebojnih komunikacijah

Vendar se to razčiščevanje še vedno ni zgodilo, Brglez pa je Cerarja danes ponovno pozval, naj do njega pride čim prej. »Najine poglede lahko najbolje soočiva na štiri oči, daleč od medijskega poročanja in zaskrbljene javnosti. Takšno srečanje bo gotovo odpravilo šum v medsebojni komunikaciji, ponovno vzpostavilo obojestransko zaupanje, pomirilo skrbi poslank in poslancev, članov in članic SMC, simpatizerjev in simpatizerk SMC ter omogočilo skupno rešitev, ki bo koristna za državo, državljane in državljanke ter seveda tudi za politično stabilnost,« se je na premierjevo sporočilo za javnost odzval Brglez. Ob tem je poudaril, da se je ob soustanavljanju SMC zavezal vodilom stranke, med katere sodijo pravna država, medsebojno spoštovanje in človekove pravice, tem vodilom pa ostaja zvest še naprej. Brglez tudi verjame, da lahko s Cerarjem še naprej delita ta skupna vodila stranke SMC.

Čeprav Cerar poziva k Brglezovemu odstopu z mesta podpredsednika stranke torej ni umaknil, pa je v današnjem sporočilu za javnost pozval, da notranje strankarske zadeve ne smejo vplivati na njuno delo na čelu vlade oziroma državnega zbora.