Plastenke niso odpad, temveč vir, pravijo v švedskem dizajnerskem studiu Form Us With Love, kjer so kuhinjo zasnovali. Kuhinjski elementi Kungsbacka, katerih življenjska doba je 25 let, dokazujejo, da je mogoče odpadne materiale uporabiti v masovni proizvodnji pohištva.

Estetska in dosegljiva trajnostnost

Struktura ličnic iz serije Kungsbacka je izdelana iz odpadnega industrijskega lesa, površina v mat antracitno sivi barvi, ki pristaja v sleherno sodobno kuhinjo, pa je iz recikliranih plastenk. Modularne elemente, ki predstavljajo brezčasno estetiko, je mogoče kombinirati in jih umestiti glede na razpoložljivi prostor. Razvoj pohištva iz recikliranih materialov ni poceni, zato sta Ikea in studio Form Us With Love pazila, da stroški proizvodnje niso bili višji od običajnih. Linija Kungsbacka bi zlahka presegla ceno običajnih kuhinjskih ličnic iz vezanih plošč, zato so v Ikei še posebno zadovoljni, da so dosegli mejnik v razvoju. Trajnostnost naj bi bila dosegljiva vsakomur, ne le tistim, ki si to lahko privoščijo, pravijo.

Vrsta izdelkov iz recikliranih materialov

Elementi Kungsbacka so ta mesec že na prodaj na švedskem in ameriškem trgu, Ikea pa v svoj prodajni program uvršča vse več trajnostnih izdelkov. Švedska družba načrtuje, da bo do leta 2020 materiale za proizvodnjo (les, papir in karton) pridobila iz trajnostnih virov. Pohištveni velikan je lani najavil kolekcijo PS 2017, ki vključuje vrsto izdelkov iz recikliranih materialov. Novi stol Odger, ki naj bi ga začeli prodajati letos, je izdelan iz 70 odstotkov reciklirane plastike in 30 odstotkov odpadnega lesa. V sodobnem dizajnu bo na voljo v številnih barvah in zaključnih obdelavah iz lesa. Nova je tudi linija unikatnih vaz iz stekla, zavrženega zaradi nepravilnosti ali poškodb v proizvodnji steklenih izdelkov, ki bo na Ikeinih prodajnih policah še ta mesec.

Vir: www.apartmenttherapy.com