Uporabniki namakalnega sistema Vogršček so siti obljub države, ki stalno odmika pred desetimi leti obljubljeno celovito prenovo sistema. Potrebno bi bilo popraviti vodno pregrado, prav tako pa tudi obnoviti namakalni sistem. Zato se jih je okoli 500 povezalo v Civilno pobudo za Vogršček. Predsednik civilne pobude Srečko Kofol meni, da postopki za začetek prenove potekajo prepočasi, saj je bilo doslej pripravljenih veliko projektov, zagotovljen je bil denar, vse pa se je ustavilo pri besedah. Na težave že dalj časa opozarjajo tudi župani na Goriškem.

Težave z namakalnim sistemom Vogršček se vlečejo že desetletje. Ko bi kmetje vodo v sušnem obdobju najbolj potrebovali za zalivanje ali oroševanje pred zmrzaljo, je akumulacija prazna, voda v jezeru pa je oporečna. Kofol je poudaril, da se zadnja leta še posebej v jesenskem času, ko nivo vode v zadrževalniku pade, pojavljajo tudi bakterije in fekalije. Kdaj naj bi se začela prenova, še vedno ni jasno. Je pa kmetijski minister Dejan Židan napovedal stalno nadziranje vode v jezeru. Posebna skupina naj bi se poglobila v dokumentacijo, seveda tam, kjer bo dostopna, namakalni sistem pa bodo prenesli na državo.

Voda bo za uporabnike dražja

Po Židanovih besedah načrtujejo odkup črpališč, ki jih bodo brezplačno prenesli na občine, te pa se bodo zatem lahko prijavile na razpise za pridobivanje državnih in evropskih sredstev za celovito prenovo sistema. Minister Židan poudarja, da bodo kmetje vodo imeli, a da bodo uporabniki po prenovi sistema morali nositi tako stroške tekočega vzdrževanja kot tudi amortizacije. Voda bo dražja od 65 evrov za hektar, kolikor jo uporabniki plačujejo zdaj.

Šempetrsko-vrtojbenski župan Milan Turk je bil pobudnik prenosa zadrževalnika na občine. »Nekaj je še nejasnosti, vendar upam, da bo sistem deloval. Ustanovili naj bi gospodarsko javno službo. Stroški se seveda morajo pokrivati. Je pa skrajni čas, da se namakalni sistem uredi,« pravi Turk. Njegov kolega iz mirensko-kostanjeviške občine Mauricij Humar je prepričan, da bi »država morala že zdavnaj rešiti problem Vogrščka. Vsi vemo, da je težava v pregradi in višini vode v zadrževalniku. Vogršček v stanju, kot je zdaj, ne bo več dolgo vzdržal. Brez akumulacije pa lahko kar pozabimo na kmetijstvo v spodnji Vipavski dolini.«