O izzivih v riovem segmentu vozil.

Tako imenovani B-segment »hatchbackov« ima morda najbogatejšo tradicijo in največje število posameznih vozil, ki jih vozijo vse starostne skupine, od 18 do 90 let in več, tako voznice kot vozniki; ne nazadnje bi si upal trditi, da je večina v enem izmed teh vozil opravljala vozniški izpit. Najbolj prodajani avtomobili v številnih evropskih državah prihajajo iz tega razreda, pri čemer imajo različne države na vrhu različne avtomobile, kupci v tem segmentu so tudi najbolj lojalni. A v vsem tem vseeno vidimo svojo priložnost.

O tem, kako ob vsem naštetem najti nove kupce.

Predvsem tako, da bomo v prvi vrsti ciljali na mlade in ženske. Kot rečeno, te avtomobile vozijo vse starostne skupine, a je povprečna starost voznikov v tem segmentu z 51 leti vseeno najnižja. Ženske pa so sodeč po vrsti raziskav precej bolj odprte za zamenjavo avtomobilske znamke, niso tako strogo navezane na natančno določeno.

O tem, s čim ciljajo na omenjeni skupini in kaj je bilo v ospredju pri razvoju.

Atraktivnost, praktičnost, dinamičnost, varnost, prostornost in nove tehnologije. Ter karseda pravilno balansiranje vsega skupaj.

O tem, koliko je pri novem riu res novega.

Skoraj vse. Izraženo v odstotkih – več kot 90. Dejansko gre za povsem novo vozilo in to se občuti. Ne nazadnje je avto spremenil tudi dimenzije, je trdnejši, a ob tem vseeno lažji za 17 kilogramov.

O morebitnih drugih karoserijskih različicah, ki so bile na voljo tudi pri prejšnji generaciji.

V Evropi bo naprodaj samo petvratna različica, tako imenovani petvratni hatchback, za katerega je daleč največ zanimanja, štirivratna limuzina in trivratna različica se praktično nista prodajali. Slednjo smo tako z novo generacijo opustili, seveda pa obstajajo trgi, na katerih je precej večje zanimanje za štirivratno limuzino. Ker se rio prodaja tako rekoč po vsem svetu in ga izdelujejo v različnih tovarnah, bodo ponekod te še vedno na voljo, v Evropi pa ne več. Zato pa čez čas načrtujemo še atraktivnejšo različico GT line, kakšen močnejši motor in tudi samodejni menjalnik.