»Vsekakor je dejstvo, da so izjave o najinem razhajanju pretirane. S premierjem sva se dogovorila, da se srečava in pogovoriva. Na žalost nama še ni uspelo, to bova naredila naslednji teden. Po mojem mnenju bo to dobro tako za državo kot za stranko,« je bil Brglez kratek na tiskovni konferenci. Na vprašanja ni odgovarjal.

Napetosti v stranki so narasle po tem, ko je Milan Brglez nasprotoval sprejemu novele zakona o tujcih, za katero pa Miro Cerar stoji. Stranka SMC se je pri zakonu o tujcih razdelila – Brglez je bil na čelu tistih, ki so znotraj stranke nasprotovali zakonu, ki pa ga je Cerar podprl. Proti zakonu so v SMC glasovali še Mitja Horvat, Dragan Matić in Izidor Kamal Shaker. Po poročanju časnika Večer je Cerar na sestanku v začetku tedna (pred Brglezovim odhodom v Vatikan) pred vrhom stranke Brgleza nepričakovano pozval, naj zaradi soglasij odstopi z mesta podpredsednika stranke. Ta je možnost odstopa zavrnil, saj meni, da ni kršil nobenega statuta stranke. Cerarju naj bi tudi predlagal, naj kakršnakoli nesoglasja rešita na štiri oči. Ta sestanek se bo po neuradnih informacijah pripetil prihodnji teden.

Kljub Brglezovi zavrnitvi odstopa pa naj bi pri njem vztrajal Cerar, ki meni, da so nesoglasja pri zakonu o tujcih znotraj stranke šle predaleč. Po poročanju Večera Brglez namreč skoraj do konca usklajevanj ni izražal pretiranega nasprotovanja. Je pa podpredsednik SMC prejšnji teden pred glasovanjem o popravku zakona dejal: »Glasoval bom proti kot državljan te države, pa tudi kot poslanec in kot predsednik državnega zbora, ker prvič, ne morem glasovati za zakon, za katerega menim, da krši ustavo in mednarodne pogodbe, ki jih je ratificirala Republika Slovenija. Drugič, ker se bojim, da ta zakon uzakonja kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so določene v naši ustavi. In tretjič, ker se zavedam, da bo sprejetje tega zakona imelo nepopravljive zunanjepolitične in mednarodnopravne posledice za Slovenijo in njene interese v mednarodni skupnosti, Svetu Evrope in Evropski uniji.«

Za Cerarja je razkol v stranki tokrat prevelik, poti nazaj pa naj ne bi več bilo. Ena od možnosti je tudi, da premier stranko pozove, naj Brgleza razreši s položaja.

Cerar, Brglez in ostali poslanci SMC trenutno napetih odnosov ne komentirajo, Cerar je na Malti danes dejal le, da so to »naša notranja vprašanja, ki jih bomo reševali doma«. Koalicijski partnerji svarijo pred morebitnimi posledicami takih sporov.