Bacalhau se imenuje ena najbolj tipičnih jedi portugalsko-brazilske kuhinje, čeprav najverjetneje izvira iz Skandinavije. Gre namreč za precej pusto, a okusno trsko, sušeno morsko ribo polenovko, iz kakršne Angleži pripravljajo svoj sloviti »fish and chips«, pri nas pa v primorju iz nje izdelujejo bakalar. Podobnost imen seveda ni naključna. Portugalci za svoj bacalhau polenovko očistijo, razprejo, nasolijo in obesijo na veter, da se fino posuši in konzervira, podobno kot pri nas počnemo s pršuti in drugimi suhimi mesninami. Takšne ribe, sušenim pravimo trska, lahko pri nas kupimo v večjih trgovinah in ribarnicah, iz njih pa pripravimo denimo jed po današnjem razmeroma preprostem receptu (različic je vsaj tisoč) oziroma po njegovi izvirni portski različici bacalhau à Gomes de Sá. Imenuje se po Joséju Luísu Gomesu de Sáju, članu bogate družine trgovcev s trskami, ki mu je sreča obrnila hrbet in se je moral za preživetje zaposliti kot kuhar v restavraciji Lisbonense v Portu. Ta je postala slavna prav po njegovi specialiteti, ki so jo Portugalci vzeli za svojo in je skoraj ponarodela, čeprav omenjena restavracija danes ne obstaja več.