V dolenjski prestolnici so le tri od 192 ulic ali sprehajališč poimenovane po ženskah, kar je še eden od dokazov o »nevidnosti« žensk v zgodovini. Novomeška občina in nevladne organizacije želijo zdaj ženskam, ki so pustile pečat v zgodovini mesta, simbolično povrniti vlogo, ki jim pritiče, jih identificirati in proslaviti.

Skupaj z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD), Društvom Estetika in Založbo Goga tako začenjajo s projektom Pozabljena polovica Novega mesta. »Osredotočili se bomo na identifikacijo žensk, ki so v obdobju od druge polovice 19. stoletja do prve polovice 20. stoletja kljub nenaklonjenosti tedanje družbe presegle zasebno okolje in uspešno delovale v javnosti, kjer so na različnih področjih sooblikovale lokalno skupnost, kot jo poznamo danes,« pojasnjujejo na Mestni občini Novo mesto.

Izbrali bodo dvanajst imen

Po besedah vodje projekta Maje Žunič Fabjančič z DRPD bodo na podlagi dvanajstih izbranih imen oblikovali sprehajalno pot, ki bo povezovala pomembnejše točke iz življenja in dela teh žensk. »Na posameznih točkah bodo obeležja oziroma predstavitvene table s kratkimi opisi. Potek poti bo seveda odvisen od izbora imen, bo pa pot zasnovana tako, da jo bo možno v prihodnje nadgrajevati oziroma razvijati naprej.« Projekt bo podprt s spletno stranjo, zemljevidom in zloženkami. Pot z obeležji naj bi predvidoma vzpostavili jeseni.

Kot dodajajo na občini, je bila podlaga za zamisel knjiga z naslovom Pozabljena polovica: portreti žensk 19. in 20. stoletja na Slovenskem, v kateri se je med biografijami 129 žensk znašlo tudi nekaj Novomeščank, denimo učiteljica, pesnica in publicistka Marica Strnad Cizerlj, prva Slovenka z univerzitetno diplomo Marija Wirgler Jezernik, pisateljica Ilka Vašte, plesalka in pedagoginja Pia Mlakar, ginekologinja, porodničarka in političarka Ruža Šegedin.

Snovalci želijo zbrati čim več kakovostnih predlogov, zato vabijo občane in širšo skupnost, da po spletnem obrazcu ali pa kar v Knjižnici Mirana Jarca do 10. februarja oddajo imena žensk, ki so po njihovem mnenju pomembno vplivala na razvoj mesta. Izbor dvanajstih imen bo nato v rokah posebne komisije. Po besedah Žunič-Fabjančičeve imajo trenutno v naboru že čez dvajset imen žensk z zelo raznolikih področij, od raziskovalk in plesalk do učiteljic in koncertnih pevk. ds