Pri 35 letih je Roger Federer prvič v Avstraliji premagal velikega tekmeca Rafaela Nadala ter osvojil 18. turnir največje četverice. Nanj je čakal skoraj pet let, saj je 17. lovoriko osvojil leta 2012 v Londonu. V petih nizih je Švicar strl odpor Nadala ter ga v finalih največjih turnirjev premagal tretjič. Federer se je petič veselil zmage v Melbournu, finalni dvoboj pa je bil že njegov stoti na prvem izmed štirih grand slamov.

Federer je v finalu narekoval tempo do vodstva z 2:1 v nizih. Nadal je najprej izenačil, nato pa v odločilnem nizu prvi tekmecu odvzel servis. Pritisk Federerja na Nadalov začetni udarec je bil v nadaljevanju izjemen, saj si je v štirih igrah priboril kar dvanajst priložnosti za »break«. Izkoristil je dve ter se po dobrih treh urah in pol veselil velikega uspeha.

Po dvoboju sta bila velika tekmeca eden do drugega zelo spoštljiva, izmenjavala sta si komplimente, pri katerih je prednjačil Nadal. »Ponosen sem, da sem se vrnil med najboljše na svetu. Roger je neverjeten. Očitno mu je bilo bolj usojeno kot meni, da je osvojil turnir. Veselim se naslednjih izzivov,« je ponosno povedal Rafael Nadal. »Glede na to, da sem se po pol leta odsotnosti s teniških igrišč uvrstil v finale, bi bil zadovoljen tudi s porazom. Zmaga je seveda lepša. Do nje sem prišel s podporo vsega moštva, ki se mu iz srca zahvaljujem,« pravi Roger Federer, ki je po Matsu Wilanderju postal prvi igralec, ki je do lovorike premagal štiri igralce iz elitne deseterice. Šved je bil leta 1982 na zmagoviti poti v Parizu boljši od Ivana Lendla, Vitasa Gerulaitisa, Joseja Luisa Clerca in Guillerma Vilasa, Federerjevo moč pa so letos v Melbournu občutili Thomas Berdych, Kei Nišikori, Stan Wawrinka in Rafael Nadal.

Še uspešnejša kot Federer je v Avstraliji Serena Williams. Američanka je dobila sestrski finale proti starejši sestri Venus ter se veselila sedme avstralske lovorike, skupno že 23. na turnirjih največje četverice. Osvojila jo je brez izgubljenega niza. »Ne obremenjujem se z dejstvom, koliko turnirjev za grand slam bom še osvojila. Veselim se zadnjega. Dosegla sem ga po dvoboju z osebo, ki je moja najboljša prijateljica, s katero preživim največ časa na treningih, ki mi je bila vso kariero v oporo in me motivirala. Hvaležna sem ji za vse,« je povedala Serena Williams ter dodala, da je športnica, ki si želi na vsakem dvoboju zmagati. In tako bo tudi v prihodnosti.