»Poklical me je moj zelo dobri prijatelj Vid Kavtičnik in mi dejal, da je Francija veliko boljša od Slovenije in da je absolutni favorit. A poznam njegove 'finte' in nanje ne padam, čeprav je hkrati res, da smo favoriti. Slovenci so zelo nevarni in bodo proti nam igrali razbremenjeni, zato jim bo lažje. Mi čutimo pritisk pred vsako tekmo na domačem SP, kajti vsi pričakujejo le zmage. A največ pritiska si na svoja ramena naložimo sami,« je pred sinočnjo enajsto medsebojno tekmo Francije in Slovenije na velikih tekmovanjih (EP, SP, OI) dejal domači reprezentant Nikola Karabatić. Poleg dveh remijev in sedmih porazov je Slovenija edino zmago dosegla na domačem EP 2004, ko je v Tivoliju slavila s 27:22, od takratne slovenske igralske zasedbe pa je v zdajšnji le Vid Kavtičnik. Na takratni tekmi je bil komaj 19-letni Kavtičnik prvi strelec tekme z osmimi zadetki, Karabatić je dosegel le enega.

Hotelska veriga bogato plačala

Po tekmah v skupinskem delu (Nantes) ter v osmini finala in četrtfinalu (Lille) so gostitelji SP prvič igrali v Parizu v dvorani, nekoč znani pod imenom Bercy. V AccorHotels Arena so jo preimenovali, ko je znana hotelska veriga plačala kar 45 milijonov evrov za desetletno pogodbo, na osnovi katere dvorana nosi njeno ime. Proti Sloveniji je bila razprodana (15.609 gledalcev), gledalci pa navdušeni, kajti njihovi ljubljenci so si hitro priigrali visoko prednost (4:1, 6:2). Slovenci so se še pravočasno prebudili in dvakrat prišli na zadetek zaostanka, a nato spet padli v črne minute. Valentin Porte (če bi desetkrat igrali s Slovenijo, bi ta mogoče zmagala enkrat, je dejal pred polfinalom) in Kentin Mahe sta v prvem polčasu dosegla skoraj polovico zadetkov za Francijo (skupno 7 od 15), aktualni svetovni prvaki iz Katarja 2015 pa so si v prvem polčasu dvakrat priigrali tudi pet golov naskoka (13:8, 15:10).

Na začetku drugega polčasa so se Slovenci dvakrat približali le na minus dva (13:15, 14:16), a nato obstali. Gostitelji, pri katerih 13 od skupno 16 igralcev prihaja iz treh klubov (šest iz PSG, štirje iz Montpelliera, trije iz Barcelone), so počasi, toda zanesljivo večali svojo prednost in ko je ta prvič znašala šest zadetkov (25:19 v 46. minuti), je slovenski selektor Veselin Vujović – vodil je 40. tekmo na klopi Slovenije – njihovo ofenzivo skušal ustaviti z minuto odmora. Toda neuspešno, kajti njegovim fantom je uspelo le to, da so zaostanek nekajkrat zmanjšali na štiri zadetke.

Himna znak za začetek slavja

V domačih vratih je blestel Vincent Gerard (16 obramb), klubski soigralec Jureta Dolenca in Vida Kavtičnika v Montpellieru, v napadu pa sta slovensko mrežo neusmiljeno polnila ostrostrelca Daniel Narcisse in Nedim Remili, zvezdnika Paris St. Germaina, ki sta v drugih tridesetih minutah skupno dosegla kar deset zadetkov. Ko je Remili štiri minute pred koncem zadel za vodstvo z 29:24, je s tribun nabito polne dvorane, v kateri so Francozi leta 2001 postali svetovni prvaki, zadonela domača himna Marseljeza. To je bil seveda znak za začetek velikega slavja ob uvrstitvi favorizirane Francije v veliki finale. V njem se bodo gostitelji v nedeljo ob 17.30 pomerili z zmagovalcem današnjega drugega polfinalnega dvoboja Norveška – Hrvaška, poraženec pa bo že v soboto ob 20.45 nasprotnik Slovenije na tekmi za bronasto kolajno.

Vratar Matevž Skok je zbral deset obramb, a tudi to je bilo premalo za morebitni resnejši odpor proti svetovnim prvakom. »Vedelo se je, da so Francozi močnejši, višji in težji, zato so nas najbolj prebijali skozi sredino, kjer so se moji soigralci sicer trudili in borili, a težko je zdržati takšen ritem. Na koncu smo žal popustili, porabili smo veliko moči. Zdaj imamo skoraj dva dni časa za regeneracijo in počitek, potem pa nas čaka tekma za bron, tekma 'na glavo', ki je ne smemo izgubiti.« Jure Dolenec, ki je v prvem polčasu dosegel pet zadetkov in bil najboljši strelec Slovenije, v drugem pa je njegova strelska statistika ostala prazna, je povedal: »Iskali in imeli smo svoje priložnosti, a jih nismo izkoristili. Zmaga nad Francozi ni bila nekaj nemogočega, toda jasno je bilo, da bi morali odigrati idealno, če bi jih hoteli premagati. Nismo bili slabi, čeprav v primerjavi z njimi nimamo toliko fizične moči. O tekmi veliko pove tudi podatek, da je pri Francozih najbolj blestel prav njihov vratar.«

Tabelo sklepnih bojev na rokometnem svetovnem prvenstvu si lahko ogledate tukaj.