»Če mi verjamete ali ne, se z vprašanjem, ali bom zmagala v finalu, ne obremenjujem. Tako vesela in ponosna sem, da bom v finalu igrala proti sestri. Ne glede na rezultat lahko napišete, da bo zmaga ostala v družini,« je po polfinalni zmagi na OP Avstralije v tenisu povedala Serena Willimas. Zmagovalka 22 turnirjev največje četverice je za uvrstitev v finale potrebovala 50 minut, v katerih je odčitala teniško lekcijo Hrvatici Mirjani Lučić - Baroni. Starejša sestra Venus je za polfinalno zmago proti Coco Vandeweghe potrebovala 145 minut, preden se je po osmih letih pri 36 preživetih pomladih znova uvrstila v veliki finale enega izmed štirih največjih turnirjev.

»Venus me je izmed vseh igralk največkrat premagala na turnirjih največje četverice. Pozna vsak moj gib. Veliko skupaj trenirava in sva najboljši prijateljici. Venus ni zgolj moja starejša sestra,« pravi Serena, ki bo imela v jutrišnjem finalu vlogo favoritke.

In kaj od velikega finala pričakuje starejša sestra Venus Williams? »Igrali sva toliko nepozabnih dvobojev, da moram krepko pomisliti, da se spomnim vsakega posebej. Pričakujem boj za vsako točko. Res si želim vnovič dobiti turnir največje četverice.«

Še pogled v statistiko: sestri Williams sta prvi medsebojni dvoboj odigrali prav v Melbournu, ko je pred 19 leti v drugem krogu OP Avstralije slavila zmago Venus. Tudi prvi medsebojni dvoboj v finalu turnirja največje četverice je dobila Venus, leta 2001 v New Yorku. Odtlej sta se sestri še sedemkrat pomerili v finalu najprestižnejših turnirjev, kar šest dvobojev pa je dobila Serena. Zadnjega pred osmimi leti v Londonu. V finalu Melbourna sta se sestri pomerili le pred 14 leti, ko je bila boljša Serena, ki v medsebojnih dvobojih vodi s 16:11.

Izjemno nostalgičen je tudi turnir v moški konkurenci. Roger Federer v njem ne popušča, saj je včeraj v švicarski klasiki poslal domov Stanislasa Wawrinko, potem ko je bil boljši v petih nizih. Na poti do zmage je Federer po četrtem nizu zahteval zdravniško pomoč in zapustil Areno Rod Laver. Po dvoboju je dejal, da je imel težke noge. Tudi »veliki Roger« se je naučil trikov, s katerimi je vsaj včeraj vrgel iz tira velikega teniškega prijatelja.

Ljubitelji tenisa bodo danes dopoldne stiskali pesti za Rafaela Nadala, da bi se najuspešnejša teniška igralca 21. stoletja še enkrat pomerila v velikem finalu, v katerem sta nazadnje prekrižala loparje v Parizu leta 2011.