Medtem ko so domače in mednarodne košarkarske lige po Evropi v polnem teku, se z vsakim mesecem bolj približuje prvenstvo stare celine, ki bo od 31. avgusta do 17. septembra drugič zapored potekalo v štirih državah. Romunija, Izrael, Finska in Turčija bodo gostile skupinski del tekmovanja, slednja pa še izločilne boje. Slovenska reprezentanca bo prvi del igrala v Helsinkih, kjer bodo njene nasprotnice Finska, Grčija, Francija, Poljska in Islandija. V osmino finala bodo napredovale najboljše štiri reprezentance iz vsake skupine, selektor Igor Kokoškov pa računa, da mu bo z Goranom Dragićem in Luko Dončićem na čelu to uspelo. Z izbrano vrsto pa na evropsko prvenstvo ne bo potoval Matjaž Smodiš.

Nekdanjega trikratnega evropskega klubskega prvaka je v januarju 2015 predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec oznanil kot novega športnega direktorja reprezentance za leto dni. Smodiš je v tem času skrbel predvsem za obiske in komunikacijo z reprezentanti in bil med drugim z generalnim sekretarjem Rašem Nesterovićem v Madridu pri Luki Dončiću, ki se takrat ni odločil za nastop v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo ter se raje posvetil individualnemu delu v ZDA. Ko je pred začetkom uradnih tekem reprezentančni štab zaradi rojstva dvojčkov zapustil tretji selektorjev pomočnik Jaka Lakovič, je njegovo vlogo prevzel prav Smodiš.

Čeprav so stvari funkcionirale in se je Slovenija na evropsko prvenstvo s šestimi zmagami brez poraza prebila brez težav, je bil 37-letnik glede podaljšanja sodelovanja s Košarkarsko zvezo Slovenije že takrat nekoliko previden, kar je sprožilo nekaj ugibanj. Ko pa nam je na uho prišlo še, da naj klima med njim in reprezentanti ne bi bila najboljša, niti ni bilo veliko presenečenje, da do podaljšanja sodelovanja ni prišlo. Za Smodišem je tako še ena kratka avantura v vlogi košarkarskega funkcionarja. Pred časom je namreč po hitrem postopku po vodi splavalo tudi njegovo sodelovanje s Krko.

KZS pri Dončiću in Dragiću

Pred evropskim prvenstvom, do katerega je še dobrih sedem mesecev, slovenske navijače najbolj zanima, ali bodo lahko prvič v tandemu na delu spremljali Gorana Dragića in Luko Dončića. Kot vse kaže, bo njihovim željam ugodeno, saj sta oba potrdila sodelovanje, če seveda ne bi prišlo do kakšne nepričakovane poškodbe. Dončića, ki je v teh dneh eden najbolj gorečih navijačev slovenske rokometne reprezentance, ki uspešno nastopa na svetovnem prvenstvu, je delegacija KZS skupaj z Zoranom Dragićem obiskala v Milanu 27. oktobra po evroligaški tekmi med Milanom in Realom Madrid. Tam je še ne 18-letni Ljubljančan potrdil, da si želi nastopiti na evropskem prvenstvu, to pa potrdil tudi s stalnim dopisovanjem po SMS-sporočilih s predsednikom Erjavcem med žrebom skupin. Gorana Dragića pa je konec decembra v Miamiju obiskal Nesterović, ki se je na Floridi sicer mudil na dopustu z družino.

Preostali slovenski reprezentanti imajo v svojih klubih različno uspešne sezone. Zoran Dragić pri Milanu in Jaka Blažič pri Baskonii sta gotovo računala na večji minutaži. Odlično se je v Franciji znašel Klemen Prepelič, ki je pod vodstvom Duška Vujoševića eden glavnih posameznikov pri Limogesu. V Istanbulu BB uspešno nastopa Jaka Klobučar, ki je bil v Turčiji izbran tudi na tekmo vseh zvezd, prav tako pa imata pomembni vlogi v Banvitu Edo Murić in Gašper Vidmar. Miha Lapornik se pri Bilbau v prvi sezoni na tujem še navaja na nove razmere, po minute je v Španijo, natančneje k Unicaji, iz Anadolu Efesa odšel Alen Omić, Vlatko Čančar pa se uspešno razvija pri Mega Leksu. Ob tem se slovenski reprezentanti kalijo tudi v domačih klubih. Matic Rebec in Žiga Dimec sta namreč glavna nosilca igre pri Krki.