Najbrž seveda ne vsak od vas. A vsaj takrat, ko vas res zanima, kakšno je vreme, pa kot nalašč tehnika odpove. Kot meteorolog se včasih sprašujem, kako smo mogli shajati brez »širšega razgleda«, pogleda na ples oblakov iz vesolja. Ne samo zaradi tega, ker dandanes lahko vidimo, kam se oblačnost giblje, ampak ker nam vrsta oblačnosti, različni oblačni sloji in tudi različni pojavi na oblačnih plasteh marsikaj povedo o dogajanju v ozračju. Pa še lepo je gledati, kadar se najde kaj zanimivega (zakaj v svojem poklicu ne bi tudi malo uživali, kajne).

Naša Zemlja je postala že čisto majhna. Skoraj kadar koli se nam zazdi, lahko pokukamo dobesedno v vsak njen kotiček. Ali pa nam kdo pošlje kakšno fotografijo ali posnetek od tam. Skritih območij skorajda ni več. Vse imamo pod nadzorom. Google street view, google maps in še bi lahko našteval. Ampak Mali princ je dejal, da je bistvo očem nevidno. Dvomim, da Google gleda s srcem, pravzaprav vem, da ne. Sam se dostikrat sprašujem, zakaj nas tehnologija tako očara in po malem postanemo odvisni od nje.

Kot sem rekel, brez satelitov si ne predstavljamo več meteorologije. Ne samo slikice oblakov, ogromno meritev naredi za nas. Če meteoroloških satelitov ne bi imeli, bi bila obsežna območja na Zemlji brez meteoroloških podatkov, ki so osnova za meteorološke modele. A glej ga zlomka, če je ta tehnologija koristna v meteorologiji, pa je marsikje drugod le odprla nove, pravzaprav lažne potrebe. Ali smo kaj pametnejši, bogatejši, varnejši, če lahko gledamo ulice v Benetkah, na primer, ali pa v Žabnicah? Glavni odgovor v teh primerih postaja: »Zakaj pa ne?« Čeprav bi moral biti: »Zakaj pa?« Ali je sploh pot nazaj? In ali je sploh smiselno razmišljati o poti nazaj?

Za meteorologijo vem, da ostaja vreme kljub silni tehniki še vedno zanimivo, morda celo postaja bolj zanimivo, ker nam je tehnologija omogočila vpogled v marsikaj, česar prej nismo vedeli, videli. Tu poti nazaj, na srečo, ni. Na marsikaterem drugem področju pa postajajo stvari nezanimive prav zaradi prevelike in prelahke dostopnosti, ki nam jo omogočajo tehnološke rešitve.