Sejem potrošniške elektronike CES, ki vsak začetek januarja poteka v ameriškem Las Vegasu, običajno postreže s smernicami razvoja potrošniške elektronike v tekočem letu. Poleg močno pričakovanih naprav, ki so deležne največ pozornosti, se na sejmu vsako leto predstavi tudi nekaj nenavadnih naprav, za katere nismo nikdar pričakovali, da bi jih potrebovali. V to kategorijo sodita tudi žlica, ki meri, koliko jeste, in zapestnica, ki beleži vašo športno aktivnost. Prva naprava se ni prijela, drugo, ki jo je podjetje Fitbit predstavilo na sejmu leta 2013, pa danes poznamo kot eno najbolj razširjenih pametnih naprav, ki jih nosimo na sebi. Ni čudno, da se je štiri leta kasneje na istem sejmu pojavila podobna naprava, le da je namenjena štirinožnim kosmatincem.

Podjetje Link AKC, ki je svoj izdelek predstavilo na letošnjem sejmu CES, je le eno v vzhajajoči niši pametnih ovratnic za pse. Izdelki se trenutno razlikujejo predvsem po ceni oziroma naročniških shemah in drugih dodatkih, medtem ko osnovna zamisel za ovratnico ostaja dokaj ista pri vseh. Pametna ovratnica podobno kot zapestna različica za ljudi s pomočjo GPS-satelitov beleži prehojeno pot vašega hišnega ljubljenčka, s čimer se boste lažje držali začrtanega programa, da bi svoje štirinožne prijatelje ohranjali v dobri kondiciji. Ovratnica podjetja Link AKC pri tem ponuja celo program treninga za posamezne pasme psov.

Pomaga tudi v sporih s sosedi

Čeprav obstajajo skrbniki živali, ki si pogosto ne morejo pomagati in svoje hišne ljubljenčke včasih preveč razvajajo s priboljški ter jih nato skrbi za njihovo zdravje, je GPS-tehnologija v primeru pametnih ovratnic za pse priročna tudi za druge ekstreme. Ker ovratnica beleži gibanje vašega štirinožca in ker podatke o njihovem gibanju posreduje na vaš pametni telefon, je koristna tudi za tiste lastnike, ki svojim psom ali mačkam dovolijo bolj potepuški način življenja. V hipu, ko vas zaskrbi, da je Reks ali Tom predolgo zdoma, lahko le pogledate na aplikacijo, ki vam izriše vso pot, ki jo je naredil, in tudi trenutno lokacijo. Še več, ovratnica omogoča tudi to, da nastavite virtualno ograjo. To pomeni, da vas aplikacija opozori v hipu, ko hišni ljubljenček z ovratnico zapusti območje, ki ste ga zamejili v aplikaciji. Stalno beleženje gibanja ljubljenčkov pa bo priročno tudi, če želite nergavim sosedom dokazati, da vaš kosmatinec ni kriv za potičke na njihovi strani ograje. Čeprav bodo nekateri včasih raje zamolčali satelitske podatke.

Dodatna korist pametne ovratnice pa je opozorilo, ki ga odda, ko posebni senzorji zaznajo, da je pes v preveč hladnem ali preveč vročem okolju. Kdor bo poleti pustil psa zaprtega v avtu, bo zdaj lahko jeznim mimoidočim, ki so se znesli nad vozilom, torej pojasnil, da ni prejel še nobenega alarma. Ta privilegij pa žal ni preveč poceni. Cene pametnih ovratnic za pse in mačke se gibljejo nekje okoli 180 evrov, v primeru Link AKC pa boste morali plačevati tudi okoli 9 evrov mesečne naročnine.