Potem ko so na sobotni moštveni tekmi v Zakopanah na Poljskem osvojili tretje mesto, se slovenskim skakalcem dan kasneje ni uspelo vmešati v boj za najvišje položaje. Na navdušenje več deset tisoč poljskih navijačev je znova slavil Kamil Stoch in tako še utrdil prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. Za Stocha je to že četrta zaporedna zmaga, za katero je močno trepetal, saj je bil po prvi seriji današnje preizkušnje šele šesti, a so bile razlike med najboljšimi sila majhne.

Slovenija je prejšnji konec tedna budno spremljala vrnitev Petra Prevca v skakalno karavano. Po krajšem oddihu na Kanarskih otokih je prikazal sproščene skoke in bil na sobotni celo najboljši posameznik moštvene tekme, saj je pristal pri 137,5 metra. »Dolgo že nisem tako užival v skokih kot tokrat. Najbolj sem zadovoljen takrat, ko sem na vrhu skakalnice umirjen in sledim viziji, kako moram skočiti,« je povedal serijski zmagovalec minule zime Peter Prevc, ki je bil tudi najzaslužnejši za slovenske stopničke v Zakopanah. Moštveno preizkušnjo so sicer dobili Nemci, ki so ugnali favorizirane Poljake. Slovenski selektor Goran Janus je poudaril, da je treba spoštovati dosežek slovenskih skakalcev, ob tem pa je treba upoštevati, da je Jurij Tepeš nastopal bolan, zaradi česar se mu je ponesrečil drugi poskus.

Sedmim slovenskim predstavnikom pa visokih pričakovanj ni uspelo povsem uresničiti na posamični tekmi. Najdlje je sicer skočil Peter Prevc (131 metrov), a je njegov izkupiček zaradi slabše prve serije, kjer se je mu vnovič zataknilo pri doskoku, zadostoval za trinajsto mesto. »Glava se je poigrala s telesom, kar me je stalo vidnejšo uvrstitev. Napaka se na tekmi mora zgoditi, saj drugače pomisliš, da gre vse predobro,« je komentiral.

Njegov brat Domen, še nedavno vodilni v svetovnem pokalu, se je moral sprijazniti z devetim mestom in povečanjem skupnega zaostanka za Stochom. Poljak beži že za 153 točk. »Tekma je bila poštena, saj se veter ni bistveno spreminjal, z dosežkom pa sem zadovoljen. Med tednom bom pozoren na treningih, a o podrobnostih ne bom govoril,« je dejal Domen Prevc. Od Slovencev sta se do točk dokopala še Cene Prevc (21.) in Jernej Damjan (22). Skakalci se bodo za točke svetovnega pokala čez nekaj dni preselili v Willingen v Nemčijo, kjer jih v soboto čaka moštvena tekma, v nedeljo pa posamična. To bo tudi zadnje prizorišče pred poleti na prenovljeni letalnici v Oberstdorfu.

Visoke uvrstitve so zabeležili slovenski tekmovalci na tekmah celinskega pokala v Saporu na Japonskem. V soboto je bil Anže Lanišek drugi, dan kasneje pa sta se na drugo in tretjo stopničko uvrstila Nejc Dežman in Miran Zupančič. V Zau na Japonskem je sobotno tekmo dobila Sara Takanaši, Ema Klinec je bila šesta, Maja Vtič pa deseta.