Gospodarsko razstavišče se bo prihodnji konec tedna, 27. in 28. januarja, spremenilo v mesto vseh mladih. Poleg tradicionalnega vseslovenskega predinformativnega dne Informativa bo namreč prvič potekala tudi Arena mladih, sejem za prostočasne aktivnosti mladih.

Informativa bo natanko dva tedna pred uradnimi informativnimi dnevi zagotovila predstavitev več kot 250 različnih izobraževalnih programov srednjih šol in gimnazij, šolskih centrov, višjih strokovnih šol, fakultet in univerz, priložnosti za delo in študij v tujini, potekale bodo interaktivne predstavitve poklicev ter bogat spremljevalni program.

Kje naj nadaljujem šolanje?

Informativa bo tako mladim kot odraslim skušala olajšati odločitev, kje naj nadaljujejo izobraževanje, bodisi po končani osnovni, srednji šoli ali fakulteti, saj bodo predstavili programe vseh štirih slovenskih univerz in njihovih članic, predstavile se bodo visoke in višje strokovne šole, srednje šole, gimnazije, izobraževanje odraslih ter ustanove, ki ponujajo informacije, povezane z izobraževanjem, od štipendiranja, bivanja v času študija, dela in študija v tujini.

Tradicionalno bo Informativa postregla z bogatim izobraževalnim programom v dveh predavalnicah, na forumu, v računalniški učilnici in znanstvenem kotičku, kjer bodo potekala različna predavanja, predstavitve in okrogle mize. Veliko predavalnico bo s celovito predstavitvijo zavzela Univerza v Ljubljani (UL), ki bo ponujala predavanja in predstavitve na temo priložnosti štipendiranja študija, kako se izogniti napakam pri vpisu na izbrane fakultete ali akademije z visokošolsko prijavno-informacijsko službo univerze. Pripravljajo tudi pogovor z naslovom Ali je ljubezen do študija dovolj za uspešno poklicno kariero?.

Izkoristite študentska leta!

»Pravega odgovora na vprašanje, kateri študij naj dijak izbere, da bo pet let pozneje zaposlen, nimam. Odgovor bi lahko iskali v statistiki zaposljivosti diplomantov različnih fakultet. A glede na veliko dinamiko sprememb tudi ti podatki ne dajejo nikakršnega zagotovila. Po moje mnenju zastavljeno vprašanje ni pravo vodilo za izbiro študija,« razmišlja Ilijana Šuligoj Javornik, vodja kadrov v podjetju RLS, ki je bilo prepoznano za zlato gazelo 2015 in bronasto gazelo 2016. »Veste, ko kadroviki v zaposlitvenem intervjuju mladega diplomanta vprašamo po razlogih za izbiro študija, ki so ga ravnokar končali, odgovor 'Za študij te smeri sem se odočil/-a, da bom imel/-a večje možnosti za zaposlitev,' ni ravno zaželen odgovor. Kar pričakujemo, ko diplomant ali študent predstavlja svojo stroko, je iskreno zanimanje za področje, iskro v očeh, vsaj kanček strasti,« poudarja Ilijana Šuligoj Javornik.

Če vas žene strast…

Mladim zato svetuje, da izberejo študij, ki jih iskreno zanima. »Iz študentskih let naredite največ, kar je mogoče. Bodite samoiniciativni, povezujte se z delodajalci, iščite priložnosti za stik s prakso, za spoznavanje podjetij, spoznavajte delo v njih in kaj zaposlovalci od sodelavcev pričakujejo. Opazujte, vključujte se, iščite niše, kjer boste lahko s svojim znanjem največ doprinesli in kjer boste svoje znanje in sebe najbolje nadgradili. In ne bojte se začeti čisto na začetku. Če vas žene strast, boste prej ali slej dobili ali si celo sami izgradili pravo priložnost.«

Po njenem mnenju se je treba zavedati, da je pridobljena izobrazba samo temelj za uspešno kariero. Kakšno kariero bo posameznik imel, je odvisno od njegovih vrednot, ciljev in samoiniciativnosti. Dokaz za to so tudi nekateri naši sodelavci, ki so diplomirani družboslovci, ki so težko zaposljivi, vendar se pri nas izkazujejo za super strokovnjake.«

Da je strast pomembna, poudarja tudi Rok Capuder, vodja Zavoda 404, mladinskega tehnološko-raziskovalnega centra, v okviru katerega dijaki in študenti razvijajo povsem nove izdelke. Je tudi gonilna sila projekta, v katerega je vključenih sto študentov petih ljubljanskih fakultet, ki so izdelali avtonomno jadrnico, ki bo predvidoma sredi prihodnjega leta preplula Atlantski ocean. Po njegovem mnenju bodo prihodnja leta, ki jih bo zaznamoval izjemno hiter tehnološki razvoj ob podpori digitalizacije, najbolj iskani poklici, ki so kakor koli povezani s tehniko in tehnologijo, torej tehniki, elektrotehniki in programerji, za katere se že zdaj med podjetji bije prava vojna, saj so ključni za ohranjanje konkurenčnosti. Pomembni pa so tudi dobri vodje projektov in analitiki. Ob tem pa tudi Capuder kot mnogi podjetniki in strokovnjaki jasno opozarja, da v ospredje vse bolj stopajo mehke veščine. Poleg strokovnosti je zelo pomembna vztrajnost, zaposlovalci pa pričakujejo tudi kreativnost in kritično razmišljanje. In kako si milenijci predstavljajo sebe po končanem študiju? »Večina še vedno meni, da jih po šoli čaka služba. A realnost jih postavi na zelo trda tla. Večina svoje znanje močno precenjuje, ko se znajdejo v realnem okolju, jih čaka streznitev. Zato jim polagam na srce, naj čim prej prepoznajo, kaj jih veseli, se temu posvetijo nekaj ur na teden. V tem bodo pozneje lahko razvili strast in se naučili tudi, da je treba biti pri delu vztrajen in delaven.«