Kdo lahko ustavi Kamila Stocha pri naskoku na veliki kristalni globus? Poljak je z osvojenim zlatim orlom na novoletni turneji dobil šampionski odriv, z dvojno zmago pred razgretimi navijači v Wisli pa napovedal resno kandidaturo za naziv najboljšega skakalca letošnje zime. Na tisoče poljskih privržencev smučarskih skokov tudi na jutrišnji posamični tekmi v Zakopanah pričakuje podaljšanje Stochovega zmagovitega niza, na današnji moštveni tekmi pa utrditev poljske prevlade. Obe preizkušnji se bosta začeli ob 16. uri.

Vendarle pa se v Zakopanah ne bo vse vrtelo okoli Stocha in domače reprezentance. Pod posebnim drobnogledom bo tudi junak minule zime Peter Prevc, ki si je po Bischofshofnu vzel krajši premor in si v družbi dekleta napolnil baterije na Kanarskih otokih. Potem ko v tej sezoni ni našel pravih občutkov v zraku, je v toplih krajih iskal predvsem notranji mir in energijo za vnovičen naskok na vrh. Ta teden je formo najprej preverjal na kranjski skakalnici, kjer se je po besedah strokovnega vodstva reprezentance dobro odrezal, prave odgovore o Prevčevi pripravljenosti pa bosta dali šele preizkušnji v Zakopanah.

Generalka pred današnjo moštveno tekmo je bila za lanskega rekorderja silno uspešna, saj je dobil obe seriji za trening, v kvalifikacijah pred jutrišnjo tekmo pa je skočil najdlje (135,5 metra), a sta ga zaradi neuspešnega doskoka prehitela Nemec Stephan Leyhe (131 m) in reprezentančni sotekmovalec Jernej Damjan (130 m). »Petra je bilo znova lepo videti v zraku. Očitno mu je počitek dobro del,« je v telefonskem pogovoru komentiral slovenski selektor Goran Janus. Od slovenskih skakalcev se je na posamično tekmo neposredno uvrstil Domen Prevc, ki je kvalifikacije izpustil in po treningu odšel v hotel, uspešni pa so bili tako Aljaž Osterc (120,5 m), Jurij Tepeš (118,5 m) kot Bor Pavlovčič (117 m). Za današnjo moštveno tekmo je Janus po vrsti določil Jurija Tepeša, Petra Prevca, Jerneja Damjana in Domna Prevca.