Osrednja Italija se nikakor ne more izviti iz primeža naravnih katastrof. Kot da nenehni potresi ne bi bili dovolj, so območje zadnje dni prizadeli še snežni plazovi, ki so se sprožili zaradi kombinacije tresenja tal in močnega sneženja. Velikanski plaz je v noči na četrtek pod seboj pokopal hotel Rigopiano v nacionalnem parku Gran Sasso v Abrucu. Reševalci se bojijo, da nesreče ni preživel nobeden od 22 gostov, osmih zaposlenih in šestih obiskovalcev, ki naj bi jih po poročanju italijanske tiskovne agencije plaz ujel v hotelu in do katerih so se le s težavo prebijali. Do večera so reševalci iz hotela potegnili štiri trupla.

Neznansko srečo sta imela dva gosta, ki sta bila med tragedijo zunaj in sta se do prihoda reševalcev zatekla v svoj avtomobil. »Živ sem samo zato, ker sem šel nekaj iskat v avto,« je obupano povedal 38-letni Giampiero Parete, ki mu ni uspelo rešiti žene in dveh otrok, ki so ostali ujeti v hotelu. »Na parkirišču me je ujel plaz, sneg me je zasul, ampak nekako sem se uspel iz njega izvleči. Avta ni zasulo, zato sem lahko v njem počakal na reševalce,« je dejal možak, ki so ga zaradi podhladitve zadržali v bolnišnici.

Gostje so nestrpno čakali na odhod

Pomoč je poklical njegov šef, gostilničar Quintino Marcella, ki je medijem razkril dogajanje pred strahovitim plazom in po njem. »Okoli 17.40 me je klical Giampiero. Obupano me je prosil za pomoč, kričal je, da se je hotel podrl. Takoj sem reagiral in poklical reševalce. Z njim sem govoril še nekajkrat, najpozneje okrog 23. ure. Nato me je poklical zjutraj in mi povedal, da ga bodo s helikopterjem prepeljali v Pescaro.« Marcella pravi, da so gostje hotela pred nesrečo že nestrpno čakali na odhod. »Gianpiero in vsi drugi gostje hotela so že plačali sobe in pred recepcijo čakali, da bodo cesto splužili, tako da bi se lahko odpeljali domov. Dejali so jim, da bo cesta spet prevozna ob 15. uri, nato pa to prestavili na 19. uro. Vsi so čakali že s potovalkami v rokah, ker so hoteli čim prej oditi,« je razložil Marcella.

Njihove načrte je izbrisal plaz, ki so mu reševalci pripisali neznansko moč, saj je pred seboj trgal drevesa, odnašal živino in hotel Rigopiano zadel s tako silo, da ga je premaknil za deset metrov. Prvi reševalci so se do hotela, ki se je deloma podrl, deloma pa ga je zasul sneg, ponoči prebili na tekaških smučeh. Glede na silovitost in obsežnost plazu niso mogli veliko storiti. V neporušen del hotela so se lahko prebili skozi strešno okno, a je večina gostov in zaposlenih očitno ostala ujeta v porušenem delu hotela, do katerega se brez težke mehanizacije niso mogli prebiti.

V potresu umrla ena oseba

Šele popoldne je do hotela s posebnim vozilom in helikopterjem prišlo več reševalcev, vendar veliko upanja, da bi sploh koga rešili, ni. Tiskovni predstavnik gasilcev Luca Cari je namreč povedal, da so razmere dramatične in da za zdaj niso zaznali nobenih znakov življenja.

Italijanski premier Paolo Gentiloni je dejal, da je prednostna naloga doseči vse gorske skupnosti, ki so odrezane od sveta. Prav tako je treba povrniti elektriko v Abrucih in Markah, kjer je na tisoče gospodinjstev še vedno brez elektrike in ogrevanja. Območje so namreč stresli tudi štirje močnejši potresni sunki, ki so zahtevali eno smrtno žrtev. Žarišče vseh potresov je bilo okoli deset kilometrov pod površjem v bližini mesta Amatrice, ki ga je močno prizadel že potres avgusta lani in je od hotela Rigopiano oddaljeno okoli 90 kilometrov.