Hokejska Olimpija prehaja v odločilno fazo preživetja kluba. Obeti niso ugodni, saj se močno zapleta na vseh področjih. Zgodba tivolskega kolektiva je na las podobna potopu Jesenic, kjer je klub z bogato športno tradicijo spomladi 2012 odšel v pozabo.

Še zadnjih deset tekem v EBEL?

Olimpija je letošnji redni del sezone v EBEL sklenila z najslabšim izkupičkom, odkar od leta 2007 nastopa v EBEL. Moštvo so že jeseni zapustili štirje igralci, pred jutrišnjim začetkom kvalifikacijskega dela za nastop v končnici pa je garderobo izpraznil še prvi strelec moštva Chris Langkow, ki odhaja v švedsko drugo ligo. Olimpija si novih hokejistov zaradi prazne blagajne kajpak ne more privoščiti, ob vseh preglavicah, ki spremljajo ta nesrečni klub, pa so besede predsednika Marka Popoviča in trenerja Bojana Zajca o napadu na četrtfinale na včerajšnji tiskovni konferenci zvenele najmanj kot neokusna šala.

»Na zadnjih tekmah smo bili zelo konkurenčni, zato smo pripravljeni na jutrišnjo 'vojno' v Beljaku. Lahko presenetimo, saj smo borbeni in kvalitetni,« je govoril Bojan Zajc, njegovo pripovedovanje pa je skregano z realnostjo, saj je Olimpija na zadnjih devetnajstih tekmah v prezahtevni konkurenci EBEL vpisala le eno zmago. Za četrtfinalno vstopnico bi na desetih tekmah potrebovala sedem ali osem zmag, kolikor jih je po šestdesetih minutah dosegla v dveh sezonah skupaj. Mnogo bolj kot dosežki moštva lahko vodstvo kluba skrbi trenutni položaj, saj obstaja možnost, da bo Olimpija v naslednjem mesecu dni odigrala svojih zadnjih deset tekem v EBEL in se poslovila od tekmovanja, ki je nekoč polnilo tribune Tivolija in Podmežakle.

Plačila zamujajo, dolg raste

S potapljajoče se ladje je včeraj dopoldne nepreklicno odšel tudi nekdanji olimpijec Jože Kovač, ki je v klubu opravljal tri funkcije hkrati (športni direktor, pomočnik trenerja in vodja moštva). »Moj način in vizija delovanja članskega moštva se bistveno razlikujeta od trenutnega stanja in razmer, pogoji delovanja moštva se bistveno razlikujejo od dogovorjenega, začrtanega in potrjenega s strani predsednika kluba pred začetkom sezone. Trenutne razmere ne omogočajo doseganja zastavljenih ciljev in konkurenčnega boja v EBEL in državnem prvenstvu,« je bil v pismu upravnemu odboru jasen Jože Kovač. V klubu še ne vedo, kako bodo zapolnili vrzel po odhodu multifunkcionarja Kovača, saj niso bili pripravljeni na njegov odstop, prav tako pa je Popovič dejal, da nihče ni pričakoval tako zahtevne sezone na finančnem področju. Glede na to, kako počasi se premika kadrovanje pri Olimpiji, je še največ možnosti, da alternative za Kovača sploh ne bodo poiskali.

Na naše poizvedovanje, koliko časa že zamujajo plače hokejistom, je Popovič dejal, da dva do tri mesece, a zanesljivi viri s tivolskih hodnikov govorijo o večjih zamudah. Popovič je priznal, da je klub dolžan denar dobaviteljem opreme tako za letošnjo kot minulo zimo, a o konkretnih številkah ni želel govoriti. Skupščino kluba, ki bi jo sicer morali izvesti že lani, prestavljajo iz meseca v mesec, po včerajšnjih besedah Popoviča jo bodo organizirali v prvi polovici februarja. Predsednik kluba je obljubil, da bo občni zbor kluba odprt za javnost, kar v preteklosti ni bila praksa. Obenem je razkril, da si je klub zgolj v tej zimi nakopal za slabih 200.000 evrov dolga, vendar vodstvo brez operativnega upravnega odbora vseeno pričakuje, da bodo sezono uspešno pokrili. Glavni sponzor kluba je sicer ljubljanska občina. Sredstva z Magistrata so bila sprva predvidena za plačevanje obveznosti iz naslova prisilne poravnave, a je že zdaj znano, da klub porablja občinski delež tudi za sprotne zadeve.

Marko Popovič je tako kot v zadnjem intervjuju za Dnevnik znova potrdil, da bodo v klubu morali sprejeti odločitev, ali naj v tako slabi finančni kondiciji sploh še sodelujejo v EBEL, nato pa presenetil z izjavo, da je možnost za nadaljevanje Olimpijine zgodbe v tem tekmovanju kar 99,9-odstotna. Na vprašanje, ali je zadovoljen s svojim delom, je Popovič odgovoril nikalno in poudaril, da ni pričakoval tako trnove poti. Moreče vzdušje na druženju z novinarji je sklenil trener Zajc, ki je zabrusil, da Olimpija zagotovo ne bo igrala v drugoligaški alpski ligi, ki jo je na podlagi štiridesetletnih izkušenj v tem športu ocenil za »potop slovenskega hokeja«.