Na Upravi RS za zaščito in reševanje tako od minule noči beležijo veliko število podrtih dreves, zlasti na območju obalnih občin. Veter je med drugim odtrgal tudi ploščo na strehi Osnovne šole Koper, v bližnjih Šmarjah pa je odtrgalo novoletne okraske.

Elektro Primorske napake sproti odpravlja

Burja je svojo moč pokazala tudi na severnem Primorskem. Tako je v Batujah v občini Ajdovščina sunek vetra odkril del strehe, podobno se je zgodilo na gospodarskem objektu v Ozeljanu v občini Nova Gorica. O posameznih primerih podrtih dreves poročajo tudi iz občin Krško, Sevnica in Brežice.

Burja na Krasu povzroča veliko preglavic tudi delavcem Elektro Primorske, ki so z vsemi svojimi ekipami na terenu. Položaj se iz ure v uro spreminja. Na daljnovodu Dutovlje na odseku Avber – Ponikve, ki z električno energijo oskrbuje približno 500 odjemalcev so napake odpravili. Prav tako na območju Pivke, kjer je elektriko ponovno dobilo 150 odjemalcev. Brez električne energije je še 50 gospodinjstev v kraju Zavino na območju spodnje Branice. Območje Trnovega na Goriškem je na odseku trase daljnovoda Globoko v Rijavcih ponovno priklopljeno, trenutno je brez električne energije le nekaj hiš v krajih Prevala in Grgar. Kot pravijo na Elektro Primorska je nekaj manjših okvar tudi na nizkonapetostnem omrežju, ki pa jih sproti odpravljajo. Na celotnem območju, s katerim upravlja Elektro Primorska, je okoli 100 uporabnikov še vedno brez elektrike.

Omejitve v prometu

Zaradi močne burje veljajo tudi določene omejitve v cestnem prometu. Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste na hitri cesti Razdrto - Nova Gorica pred cestninsko postajo Bazara izločajo tovorna vozila in avtobuse proti Razdrtem, zastoj tovornih vozil pa občasno nastane na primorski avtocesti pred cestninsko postajo Dane proti Fernetičem.

Prav tako na več odsekih hitrih oz. regionalnih cest na Vipavskem veljajo prepovedi prometa za kamp prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami in avtobuse. V Vipavski dolini ter med Postojno in Divačo danes vozniki lahko pričakujejo težave v prometu tako zaradi burje kot nanosov snega in zmanjšane vidljivosti.

Zaradi vetra, ki v sunkih dosega hitrost do 38 metrov na sekundo (137 kilometrov na uro), je priprto tudi koprsko pristanišče.

Prelaz Vršič je zaradi zasneženega cestišča zaprt.

V Darsu voznike pozivajo, da se pred odhodom na pot pozanimajo o razmerah in vozijo še posebej previdno. Zaradi nizkih temperatur so lahko posamezne ceste poledenele, ponekod na regionalnih in lokalnih cestah je na vozišču zmrznjen sneg, previdnost ne bo odveč.

Vreme v naslednjih dneh

Danes bo oblačno. V zahodni in severni Sloveniji padavin večinoma ne bo, drugod bo občasno snežilo. Več padavin bo v južni Sloveniji. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem močna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -4 do 0, na Primorskem do 4 stopinje Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Jutri se bo na zahodu delno zjasnilo, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod v južni Sloveniji bo občasno še rahlo snežilo. Še bo vetrovno, na Primorskem bo pihala močna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do -7, v zatišnih legah severne Slovenije do -10, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od -5 do 0, na Primorskem do 4 stopinje Celzija.

V noči na četrtek bo ponekod v južnih krajih še naletaval sneg. Čez dan bo pretežno jasno, več oblačnosti bo ponekod v južni Sloveniji. Burja bo nekoliko oslabela.

V petek bo pretežno jasno in mrzlo. Burja bo še naprej slabela.