»Če Makedoncem ne bomo dovolili, da dosežejo več kot 25 zadetkov, bomo zmagali. Kiril Lazarov bo sicer dosegel svojo kvoto golov, a če bomo strelsko ustavili njegove soigralce, ne bi smeli imeti težav,« je pred tekmo napovedal slovenski selektor Veselin Vujović. Napoved Črnogorca, ki je bil pred desetimi leti selektor Makedonije (med drugim je izgubil obe tekmi proti Sloveniji v kvalifikacijah za EP 2008 na Norveškem), se je uresničila na obeh področjih. Makedonci so dosegli zgolj 22 zadetkov ob le 46-odstotni uspešnosti pri strelih (Slovenija kar 72), Lazarov je dosegel devet zadetkov ob samo polovični strelski uspešnosti, vratar Matevž Skok pa mu je ubranil tudi dve sedemmetrovki.

Lazarov je v tretji minuti s sedmih metrov dosegel svoj 1000. zadetek za reprezentanco in 23. na letošnjem SP v Franciji (Tunizijcem jih je nasul dvanajst, Angolcem deset), Skok pa je s svojim prvim za Slovenijo v karieri z metom prek celega igrišča sredi prvega polčasa poskrbel za vodstvo s 7:3. Makedonci so v napadu skoraj ves čas igrali s sedmimi igralci v polju namesto vratarja, toda po njihovih napakah so Slovenci že do odmora dosegli tri zadetke na prazna vrata. Potem ko se je jubilejni, 100. reprezentančni nastop Davida Miklavčiča proti Islandiji končal z zmago, je bilo že po prvem polčasu jasno, da bo tudi stotica Mateja Gabra proti Makedoniji kronana z zmago. In da bo Slovenija na enajsti medsebojni tekmi dosegla že osmo zmago, ob dveh remijih pa ji ostaja le en poraz z EP 2012 v Srbiji (27:28).

Hrvaški čarovnik brez formule

Slovenci, ki so blesteli v obrambi in napadu, so imeli v 25. minuti prvič že šest zadetkov prednosti (14:8). Medtem ko sta vratarja Blagojče Trajkovski in Kiril Kolev, dva izmed šestih debitantov v ekipi selektorja Lina Červarja, v prvih tridesetih minutah skupaj zbrala zgolj dve obrambi (do konca šest), jih je Skok do odmora nanizal sedem, v nadaljevanju pa še osem in ustavil kar 45 odstotkov strelov. »Lazarov je stroj za gole, igralec, ki zabija, kadar se mu zahoče. A sem se dobro pripravil nanj prek videoanalize, saj sem zelo dolgo preučeval njegove strele. Celotna ekipa se je dobro pripravila nanj in na njegove soigralce, s hitrostjo smo jih utrujali in utrudili. Vedeli smo, da ne morejo biti hitrejši od nas, taktično smo jih dotolkli in niso nam bili kos prav v nobenem elementu igre,« je ocenil Matevž Skok, ki ga je skoraj sto slovenskih navijačev po fantastičnih obrambah pogosto nagrajevalo s skandiranjem »Coli, Coli«, kar je njegov vzdevek, na koncu pa je bil izbran za najboljšega igralca tekme.

V drugem polčasu 66-letni makedonski selektor Červar, ki je s Hrvaško osvojil naslov svetovnega (Portugalska 2003) in olimpijskega prvaka (Atene 2004), kljub vzdevku »Čarovnik iz Umaga« (v italijanskem originalu: Mago di Umago) ni našel čarobne formule, s katero bi ustavil slovensko ofenzivo. Prednost Vujovićevih izbrancev se je ves drugi polčas gibala od sedmih do devetih zadetkov, med strelce se od igralcev v polju nista vpisala le Vid Poteko in David Miklavčič, Lazarov pa je skušal na vsak način vsaj delno potegniti makedonski voz iz prepada. A 36-letni zvezdnik Barcelone, strelski rekorder v zgodovini EP (61 zadetkov v Srbiji 2012) in SP (92 na Hrvaškem 2009), ki ga bo v Blaugrani v naslednji sezoni nasledil Jure Dolenec, je bil bolj ali manj nemočen, še bolj pa njegovi soigralci in Makedonci so po dveh uvodnih zmagah (Tunizija, Angola) včeraj doživeli prvi poraz na letošnjem SP.

Zarabec: Lahko bi igrali dva dni

»Res smo dosegli tretjo zmago zapored, a še vedno nismo pravi, nismo še povsem uigrani,« je z izjavo po vrhunski predstavi Slovenije presenetil organizator slovenske igre Miha Zarabec. A nato je Trebanjec le nadaljeval v drugačnem tonu: »Ali si predstavljate, kaj šele bo, ko bomo zares uigrani in vsi razpoloženi za igro? Dobro smo se pripravili na Makedonce in odlično opravili delo na igrišču. Lahko bi igrali še dva dni, a nas Makedonci ne bi mogli premagati.«

Toda le okoli 22 ur po koncu tekme z Makedonijo bodo morali Slovenci znova na igrišče, saj jih danes ob 17.45 čaka dvoboj s Tunizijo. Po treh krogih imajo Tunizijci le eno točko za remi z Islandijo in dva poraza (Makedonija, Španija). »Čim prej moramo pozabiti na zmago proti Makedoniji in se osredotočiti samo na Tunizijo. Ponoviti moramo igro s tekme proti Makedoncem in jo še malce nadgraditi, v vsakem primeru pa moramo spet iti na glavo, toda po pameti. To je edini recept za uspeh,« se zaveda Zarabec, točki proti Tuniziji pa bi bili verjetno najlepše darilo za Blaža Blagotinška, ki danes praznuje 23. rojstni dan.