Poslovne obiskovalce hiša pozdravi z vhodnim portalom in odsevom okolice

Na koncu zunanjega parkirišča se dviga objekt, za katerega so značilni vertikalni leseni lepljenci, ki so nakazani z nadstreškom nad stopniščem in oporo pri dvonadstropni stekleni ograji. Ta deluje kot optično ogledalo, ki hišo vsak dan barva s spreminjajočo se naravo. Ker večino dnevnega časa lastniki preživijo v projektivnem biroju, je ta zaradi napajanja s sončno energijo orientiran na jug. Svetlo siv kontrast zaživi v kombinacijah materialov fasade, lesa, stekla, kovine in kamna, izstopajoč detajl pa pripada »dizajnerski« leseni klopci za obiskovalce.

Pokrit nadstrešek za dva avtomobila postane prehod med javnim in zasebnim

Nadstrešeno parkiranje je izhodišče za vstop v dom ali zasebni vrt. Čeprav gre za samostojni objekt, ga s hišo povezuje pas stekla, skozi katerega osvetljujemo vhodni vetrolov. Konstrukcija je izdelana iz lepljenih nosilcev in vodoodpornih vezanih plošč, postavljena je na točkovno betonirane temelje in statično vpeta v hišo. Povezana je z vidnimi in nevidnimi kovinskimi vezmi, pokrita s PVC-folijo in zaključena s pločevinastimi obrobami.

Bivalna terasa je prilagojena stilu življenja stanovalcev in je prostor za družinske trenutke

Z dopolnitvijo na severno-zahodni terasi nismo želeli vplivati na odvzem svetlobe v notranji jedilnici, zato smo leseni nadstrešek do polovice pokrili s steklom, prislonjeno večnamensko vrtno uto pa izvedli kot zaščito pred močnim soncem in prepihom. Z dvojnimi drsnimi vrati smo zagotovili prehod do hišne tehnike in uredili prostor za shrambo vrtnega orodja ter zunanje priprave hrane. Letna kuhinjska niša ima tako uporabno »odkrito-skrito« funkcijo, kjer z drsnimi vrati odpremo kuhališče, ki ga po pripravi hrane zapremo. Na oblikovani sedežni garnituri se po opravljenem službenem in šolskem dnevu po navadi za mizo zbere družina, večkrat pa se jim pridružijo še prijatelji.

Foto: Mizarstvo Kos