»Že pred časom sem dejal, da ima Nato težave (...) Kot prvo, je zastarel, ker je bil zasnovan že dolgo dolgo let nazaj. Kot drugo pa države ne plačujejo, kolikor bi morale plačevati, kar je zelo nepravično do ZDA,« je v Bildu napadel evropske zaveznike, da namenjajo premalo sredstev za skupno obrambo. »A ob vsem tem moram dodati, da je Nato zame pomemben. Pet držav plačuje toliko, kolikor bi morale. Pet. To ni veliko,« je pristavil. Že v predvolilni kampanji je zagrozil, da bo dvakrat premislil, ali bo priskočil na pomoč zaveznikom v Natu, če ne bodo »razumno povrnili« stroškov ZDA za njihovo obrambo.

Želi si dogovora z Rusijo

»Poglejmo, če bi lahko dosegli kak dober dogovor z Rusijo,« je dejal v intervjuju za Times. Nakazal je možnost, da bi v zameno za zmanjšanje arzenala jedrskega orožja lahko ZDA umaknile sankcije, ki jih je odhajajoča ameriška administracija uvedla zaradi vpletanja v krizo v Siriji in Ukrajini, zasedbe ukrajinskega polotoka Krim in hekerskih napadov za vplivanje na ameriške volitve. Iz Kremlja so danes sporočili, da je za komentar njegove ponudbe še prezgodaj in da bodo počakali, da tudi uradno postane ameriški predsednik.

Begunci kot kaplja čez rob

Spregovoril je tudi o odhodu Velike Britanije iz EU in ocenil, da se bo »brexit na koncu izkazal za dobro stvar«. Zavzel se je še za hiter trgovinski dogovor z »Veliko Britanijo po EU«, ki bo po njegovih besedah »dober za obe strani«. Napovedal je, da bodo Britaniji pri izstopu sledile tudi druge države, večinoma zaradi velikega pritiska migrantov in beguncev. »Če ne bi bili prisiljeni sprejeti beguncev, tako veliko, z vsemi problemi (...) mislim, da ne bi bilo brexita. To je bila kaplja čez rob,« je dejal. Zaradi begunske krize in politike odprtih vrat v državo je ostro kritiziral nemško kanclerko Angelo Merkel. »Mislim, da je naredila katastrofalno napako, ko je sprejela vse te ilegalce, ko je sprejela vse te ljudi od vsepovsod, od koder so prišli. In nihče niti ne ve, od kod so prišli,« je dejal Trump. Merklovo sicer »zelo spoštuje«.

Merklova je v odzivu na Trumpove besede dejala, da imamo Evropejci svojo usodo v lastnih rokah, kritik na svoj račun pa ni komentirala. »Počakala bom na inavguracijo, potem pa bomo z njim sodelovali na vseh ravneh,« je bila jasna. Poudarila je, da je boj proti terorizmu za vse velik izziv, to temo pa sama jasno ločila od vprašanja beguncev.