Spodbudni gospodarski kazalniki pa tudi pričakovanja, povezana z vstopom v novo leto, pri volilcih očitno vzbujajo nekaj več optimizma, to pa se odraža tudi pri podpori vladi. Aktualna ministrska ekipa je namreč po januarski raziskavi Vox populi dosegla največjo priljubljenost doslej. Da dela uspešno, meni slabih 40 odstotkov vprašanih, kar je štiri odstotne točke več kot prejšnji mesec. Še bolj, kar za devet odstotnih točk, pa se je zmanjšal delež tistih, ki sedanjo ministrsko ekipo ocenjujejo kot neuspešno: decembra je bilo z njenim delom nezadovoljnih skoraj 61 odstotkov, tokrat pa slabih 52 odstotkov anketirancev.

Če pogledamo dosedanje gibanje priljubljenosti Cerarjeve vlade, vidimo, da je mandat začela z dokaj nizko podporo. Oktobra 2014 jo je kot uspešno ocenilo dobrih 27 odstotkov vprašanih, mesec dni kasneje pa le še 18 odstotkov, kar je bila njena najnižja podpora doslej. Slabe začetne ocene je bilo mogoče v precejšnji meri pripisati težavam, ki jih je imel premier Miro Cerar pri sestavljanju vladne ekipe, oziroma okostnjakom, ki so začeli kaj kmalu padati iz omar nekaterih ministrov, pa tudi velikim pričakovanjem javnosti. Kasneje se je podpora aktualni vladi nekoliko popravila; največ vprašanih v raziskavi Vox populi – dobrih 38 odstotkov – jo je kot uspešno ocenilo ob njeni prvi obletnici septembra 2015 in novembra lani. Zadnji mesec lanskega leta ji je priljubljenost spet nekoliko padla, kar je bilo mogoče pripisati predvsem konfliktom med vlado in sindikati javnega sektorja, pa tudi dogajanju okoli zdravstvene reforme.

SDS v vodstvu, SMC prehitela SD

Na čelu strankarske lestvice tudi tokrat ostaja SDS, ki pa ji je podpora v primerjavi z decembrom nekoliko padla. Če bi bile volitve danes, bi Janševo stranko obkrožilo 12,7 odstotka vprašanih, kar je dobro odstotno točko manj kot pred mesecem dni. Če pa upoštevamo zgolj opredeljene anketirance, torej tiste, ki bi se odpravili na volišča in so vedeli navesti, katero stranko bi volili – teh je skupno dobrih 55 odstotkov vprašanih – bi slovenski demokrati dobili 23 odstotkov glasov (decembra slabih 25 odstotkov).

S tretjega mesta, na katerem je bila zadnje tri mesece, se je na drugo mesto strankarske lestvice tokrat povzpela Cerarjeva Stranka modernega centra, ki je za malenkost prehitela Židanove Socialne demokrate. SMC bi obkrožilo 19,1 odstotka opredeljenih anketirancev (decembra 18 odstotkov), SD pa 18,7 odstotka (prejšnji mesec odstotno točko več). V lanskem letu so imeli sicer boljši izkupiček Socialni demokrati, ki so se osemkrat uvrstili pred SMC. Na četrtem mestu je tudi tokrat Združena levica s slabimi 13 odstotki opredeljenih glasov. Kar je enak rezultat, kot ga je ZL dosegla pred mesecem dni.

Kongres DeSUS z Erjavčevim volilnim nagovorom

Edina parlamentarna stranka, ki ji je poleg SMC podpora ta mesec nekoliko zrasla, je Nova Slovenija. Pristala je pri 11,5 odstotka opredeljenih glasov. NSi je konec lanskega leta že napovedala, da bo na letošnjih predsedniških volitvah nastopila s svojim kandidatom, za zdaj pa se zdi najverjetneje, da bo to kar predsednica stranke Ljudmila Novak.

Poleg omenjenih petih bi parlamentarni prag prestopila še stranka DeSUS – svoj glas bi ji namenilo 8,2 odstotka opredeljenih anketirancev. V nasprotju z NSi stranka upokojencev na predsedniških volitvah ne bo nastopila s svojim kandidatom, bo pa imela sredi februarja kongres, na katerem bodo volili novo vodstvo DeSUS. Že zdaj je jasno, da bo edini kandidat za njenega predsednika sedanji prvak stranke Karl Erjavec. Njegov kongresni nagovor naj bi predstavljal uvod v volilno kampanjo za prihodnje državnozborske volitve, ki pa jih v DeSUS letos še ne pričakujejo.