Ilko Štuhec so ločile štiri stotinke sekunde, da bi se tudi na četrtem smuku svetovnega pokala v alpskem smučanju v tej sezoni uvrstila na zmagovalni oder. Mariborčanka je doživela sploh prvi poraz, ob tem da ji je na skrajšani različici smuka v Altenmarkt-Zauchenseeju uspela odlična vožnja. Z minimalno razliko sta petouvrščeno Štajerko prehiteli Švicarka Lara Gut in Tina Weirather iz Liechtensteina, druge uvrstitve med najboljšo deseterico pa so bile presenetljive. Prvo zmago v tej sezoni je Avstriji priborila Christine Scheyer, s tretjim mestom pa je dosegla svoj daleč največji uspeh Američanka Jacqueline Wiles.

Da bi izpeljali četrti smuk sezone, so organizatorji odpovedali alpsko kombinacijo ter odpadli sobotni smuk izpeljali v nedeljo. Poimenovali so ga kar popolna senzacija, saj so prvo zmago v tej zimi čakali do sredine januarja, presenetljivo pa jim jo je priborila Christine Scheyer. 22-letna Avstrijka je šele četrtič tekmovala na smukih svetovnega pokala, vselej v tej sezoni, ko se je najvišje uvrstila na deveto mesto v Val d'Iseru.

Lindsey Vonn zadržana

Poleg trikratne smukaške zmagovalke v tej zimi Ilke Štuhec je bila glavna zvezdnica smuka v Zauchenseeju Lindsey Vonn. Američanka se je na tekme svetovnega pokala vrnila po 322 dneh, nastop na približno 25 sekund skrajšani progi pa je končala na 13. mestu. Lindsey Vonn je smučala zadržano, po nastopu pa se je čudila, zakaj je v zgornjem drsalnem delu proge za Ilko Štuhec zaostala za pol sekunde.

Da so organizatorji izpeljali smuk, so morali v dopoldanskem terminu najprej izvesti trening, ki se je zelo slabo končal za Nadio Fanchini in Edit Mikloš. Italijanka in Madžarka sodita med elitno smukaško deseterico, doživeli pa sta težka padca, zaradi katerih bosta dalj časa nosili posledice.

»Iz sebe sem iztisnila maksimum in si nimam česa očitati. S tega stališča sem zelo zadovoljna. Zmagovalka je res presenetljiva, a je dejstvo, da smuča zelo hitro. Teden v Altenmarktu je bil zelo naporen. Vsak dan smo se pripravljali na tekmo, ki so jo prestavljali in odpovedali. Takšne stvari niso enostavne,« sporoča Ilka Štuhec. »Nedeljski program je bil tako zgoščen, da po treningu nisem pregledal niti videoposnetka. Pogoji na progi so se spreminjali, Ilka pa je svoje delo opravila odlično. Dnevi so bili dolgi, na srečo pa so organizatorji izpeljali vsaj eno tekmo,« je povedal trener Ilke Štuhec Grega Koštomaj.

Pestro v ekipi Ilke Štuhec

V taboru Ilke Štuhec so imeli pestrejši teden tudi zaradi nepredvidenih nesoglasij z Mojmirjem Fliskom. Ta je namreč sodeloval pri izboljšavi smuči Mariborčanke, v času tekmovanj za Zlato lisico pa se je želel sestati s predstavniki Stöcklija. »Flisko je samostojno predlagal sodelovanje z ekipo Ilke Štuhec brez plačila, kot edini pogoj za to pa je zahteval sestanek z opremljevalcem Stöcklijem. Ta dogovor je tudi pisno dokumentiran. Ekipa Ilke Štuhec je Fliska povezala s predstavniki Stöcklija, s katerimi se je sestal v soboto, 7. januarja, v Mariboru. Na sestanku je bilo rečeno, da naj bi se srečali naslednji dan, do česar pa ni prišlo. Pri Stöckliju smuči na podoben način obdelujejo že dlje časa in se zato niso odločili za sodelovanje,« so v sporočilu za javnost poudarili v ekipi Ilke Štuhec.

»Flisek je ob koncu tekem za Zlato lisico od ekipe Ilke Štuhec za obdelavo prejel štiri pare smuči, ki jih ni želel vrniti, dokler ne bi prejel plačila za patent. Ekipi ni preostalo drugega, kot da angažira odvetnika in prek pravnih sredstev pridobi nazaj svoje smuči. Darja Črnko je Flisku v znak hvaležnosti, ker je bil pripravljen pomagati, ponujala nagrado, in sicer v višini 3000 evrov,« so še poudarili v obvestilu za javnost ter sklenili, da je ekipa Ilke Štuhec v celoti izpolnila obveznosti iz pisno sklenjenega dogovora.

Hadalin prvič v elitni petnajsterici

Marcel Hirscher je v Wengnu, kjer v svoji bogati športni poti ni dobil še nobene tekme svetovnega pokala, po težkem porazu v Adelbodnu znova odločno napadel Henrika Kristoffersena. Toda Norvežan je bil vnovič kos avstrijskemu zvezdniku ter si v spodnjem delu slalomske preizkušnje priboril 15 stotink prednosti, s katerimi je ubranil lansko zmago v Wengnu. Le da jo je tokrat osvojil na klasični preizkušnji, medtem ko je lani slalom potekal na spodnjem delu smukaške proge. Mimogrede, smuk na pokalu Lauberhorn je v soboto zaradi velike količine novozapadlega snega odpadel.

Vnovič se je izkazal Štefan Hadalin. Vrhničan je dobro slalomsko pripravljenost potrdil prejšnji konec tedna z 20. mestom v Adelbodnu, jo nadgradil v petek na kombinacijskem slalomu, na katerem je dosegel drugi čas, na specialnem slalomu v Wengnu pa je s 27. mesta po prvi progi napredoval na petnajsto. Hadalinu je uspel največji premik na drugi progi, saj je Francoz Julien Lizeroux (bil je peti) napredoval za enajst mest, Nemec Felix Neureuther (tretji) in Švicar Ramon Zenhäusern (16.) pa sta svoji uvrstitvi izboljšala za deset mest.

»Veseli me, da napredujem korak za korakom. V Wengnu sicer na nobeni progi nisem pokazal najboljšega smučanja, zato sem s svojo uvrstitvijo še toliko bolj zadovoljen. Prvič v karieri sem bil po prihodu v cilj vodilni. Iz sebe sem dal svoja čustva in užival v tistem prekrasnem trenutku,« je bil zadovoljen edini slovenski predstavnik v na wengenskem slalomu Štefan Hadalin.

Moški del svetovnega pokala se bo od petka do nedelje nadaljeval v Kitzbühlu, kjer bodo na sporedu superveleslalom, smuk in slalom, ženske pa se bodo v Garmisch-Partenkirchnu pomerile v smuku in superveleslalomu.