V dvorani v Metzu, ki je pred desetimi leti gostila dvanajst tekem svetovnega prvenstva v rokometu za ženske, je Slovenija v soboto dosegla še drugo zmago zapored. Za povprečno Angolo (42:25) je spravila na kolena tudi Islandijo, ki je manj kot 24 ur po dvoboju s Slovenci morala znova na igrišče. Islandci so na tekmi tretjega kroga igrali proti Tuniziji in remizirali (22:22), potem ko je levoroki tunizijski ostrostrelec Amine Bannour, z 12 zadetki prvi strelec tekme (dosegel jih je več kot polovico za svojo reprezentanco), izenačujoči zadetek dosegel v predzadnji minuti. Za obe reprezentanci je bila to po dveh uvodnih porazih šele prva točka na SP, Slovenci pa bodo danes proti Makedoniji lovili tretji par točk, ki bi jim že zagotovil napredovanje v osmino finala.

Na dvoboju med Slovenijo in Islandijo, ki si jo je poleg predsednika Mednarodne rokometne zveze (IHF) Hasana Mustafe ogledal tudi novopečeni islandski predsednik vlade Bjarni Benediktsson (funkcijo je prevzel pred štirimi dnevi), je bila rokometna igra bolj podobna šahovski partiji. Čeprav obe reprezentanci gojita zelo hiter rokomet, je v dobrih dvajsetih minutah na obeh straneh padlo zgolj po šest zadetkov. Do konca prvega polčasa je Islandija dosegla zgolj še dva zadetka, Slovenija pa pet in si tik pred odmorom priigrala tudi najvišjo prednost na tekmi (11:8).

Zvezdnik igral le slabih pet minut

Ko je kazalo, da so Slovenci vendarle našli pravo igro in protiorožje za Islandce, pa je njihovo ofenzivo takoj na začetku drugega polčasa ustavil selektor Veselin Vujović. Črnogorec je izvedel nepotreben in neuspešen eksperiment z nekaj nenavadnimi menjavami (v igro je na primer poslal Blaža Blagotinška in Nika Henigmana), Borut Mačkovšek, ki je bil v prvem polčasu najboljši strelec, v drugem sploh ni več stopil na igrišče… Kadrovske rošade so se zelo hitro poznale tudi na rezultatu, kajti Slovenci, ki so v prvih tridesetih minutah dobili le osem zadetkov, so jih v drugem delu toliko dobili v slabih desetih minutah. Pri Islandcih je največji zvezdnik Gudjon Valur Sigurdsson skupaj igral le slabih pet minut in poskrbel za zadnje vodstvo svoje reprezentance (17:16).

Po trinajstem in sočasno zadnjem izenačenju na tekmi (20:20 v 47. minuti) je sledila napeta končnica, v kateri je imela Slovenija ves čas zadetek ali dva prednosti. Pri vodstvu Vujovićeve čete s 24:23 je za Vidom Kavtičnikom sedemmetrovko zgrešil tudi 37-letni veteran Sigurdsson, s 1730 zadetki najboljši strelec otoške države vseh časov, nato pa je na sceno stopil rekonvalescent Miha Zarabec. V 58. minuti je po več kot šestminutnem strelskem postu Slovenije zadel za vodstvo s 25:23, za minus ena je v isti minuti poskrbel Arnor Thor Gunnarsson, južnokorejska sodnika pa sta Islandcem ponudila priložnost za izenačenje, potem ko nista piskala očitnega prekrška nad Juretom Dolencem in je žoga po udarcu po njegovi roki končala visoko nad golom. Toda znova se je odlično znašel Zarabec, ki je ob koncu predzadnje minute med islandskim napadom prestregel žogo na devetih metrih, sam stekel v hitri protinapad in zadel za nedosegljivih 26:24.

Za Luko Karabatića že konec SP

Marko Bezjak je bil s šestimi zadetki (strel 7-6) najboljši slovenski strelec, čeprav je bil na igrišču le dobrih 27 minut. »Bili smo v vlogi favorita in jo na koncu tudi uspešno opravili. V drugem polčasu smo zdržali nasprotnikove nalete, predvsem z veliko borbenostjo, željo in nepopustljivostjo,« je dejal Marko Bezjak, ki je bil izbran tudi za najboljšega igralca tekme in je zato dobil ročno uro. Za Darkom Cingesarjem, ki je na igrišču preživel vseh šestdeset minut, je bil krožni napadalec Matej Gaber drugi z največjo minutažo v slovenski izbrani vrsti (53 minut in 59 sekund). »Tekmo smo dobro odprli in ves prvi polčas odigrali na visoki ravni v napadu in obrambi. V drugem polčasu smo padli, toda zasluženo osvojili obe točki. Upam, da bomo v nadaljevanju prvenstva ponovili predstavo iz prvega polčasa in jo razvlekli na 45 ali 50 minut,« se nadeja Matej Gaber, ki je poleg odlično opravljenega dela v obrambi dosegel tudi tri zadetke brez zgrešenega strela.

Francozi, ki imajo po treh krogih stoodstotni točkovni izkupiček, so proti Japonski doživeli velik šok. Gostitelji prvenstva so namreč ostali brez Luke Karabatića, ki si je zlomil kost v gležnju in je zanj tekmovanje seveda že končano. Namesto njega bo priložnost dobil 20-letni Ludovic Fabregas, klubski soigralec Jureta Dolenca, Vida Kavtičnika in Mihe Žvižeja v Montpellieru.