Minister za kulturo Tone Peršak je resor kadrovsko okrepil s poznavalcem ljubiteljske kulture, Igorjem Teršarjem. Ta je po 14 letih vodenja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) z januarjem postal sekretar v direktoratu za ustvarjalnost MK, v četrtek pa ga je vlada imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja tega direktorata. Teršar bo začel delati v ponedeljek. Po opravljenem natečajnem postopku pa bo zelo verjetno potrjen za direktorja.

S položaja generalne direktorice direktorata se je medtem, domnevno iz zdravstvenih razlogov, poslovila med kulturniki nepriljubljena Biserka Močnik, ki jo je na čelo direktorata imenovala Julijana Bizjak Mlakar; njen odstop je med gladovno stavko zahteval Miha Turšič, a se to ni zgodilo. Močnikova bo v direktoratu prevzela druge naloge.

Bojazen favoriziranja ljubiteljske kulture

Minister Peršak očitno meni, da je Teršar za delovno mesto, ki pokriva profesionalno umetnost, primeren, četudi je 14 let vodil institucijo na področju ljubiteljske oziroma amaterske kulture. Teršar včeraj za predstavitev svojega pogleda na to ni bil dosegljiv.

Svoje poglede pa imajo kulturniki. Večina je z odhodom Močnikove zadovoljna, direktor zavoda Maska Janez Janša pravi: »Imenovanje Igorja Teršarja ne bi smelo pomeniti ideološke odločitve za favoriziranje ljubiteljske dejavnosti, kaj šele transformacije kulturnega modela v to smer. Gospod Teršar je izkušen kulturni delavec, ki bi na primer lahko obnovil idejo Centra sodobnih plesnih umetnosti, katerega začasni direktor je bil in ki ga je minister Žiga Turk ukinil.«

Okrepljeni tudi amaterji

Januarja je JSKD začel voditi Marko Repnik. Doslej je med drugim vodil območno izpostavo JSKD Žalec in podpredsedoval Zvezi slovenskih godb od leta 2010, kjer je bil med drugim zadolžen za izvedbo in vodenje državnih tekmovanj.pim