Najprej se je zahvalil tistim novinarskim hišam, ki danes niso objavile »neumnosti«, s čimer se je navezal na navedbe o pomoči ruskega kolega Vladimirja Putina med predvolilno kampanjo. »Sramota je, da je takšna informacija prišla v javnost. Vse je laž. Nič od tega se ni zgodilo. Skupina naših nasprotnikov, bolni ljudje, je skupaj spravila to sranje,« je Trump slikovito opisal navedbe portala BuzzFeed. »Če je Donald Trump všeč Putinu, je to prednost, saj imamo z Rusijo sicer grozno slabe odnose. Rusija bo veliko bolj spoštovala ZDA, ko jih bom jaz vodil. Vse države nas bodo bolj spoštovale,« je bil jasen.

»Spoštujem novinarje in spoštujem svobodo medijev,« je dejal nekaj minut kasneje, od nekaterih novinarjev (na primer od CNN-a) pa vendarle ni sprejemal vprašanj.

Nadzor nad podjetji imata sedaj sinova

Poudaril je, da je svoja podjetja prepisal na sinova Dona mlajšega in Erika, ki imata tako nadzor nad njimi. Z njima o poslu ne bo govoril, vse novosti, povezane s Trumpovo organizacijo, pa naj bi izvedel iz medijev. Njegova odvetnica je dodala, da v času Trumpovega predsedovanja novih pogodb s tujimi podjetji ne bodo podpisovali, od tujih vlad prav tako ne bo sprejemal nikakršnih daril.

Glede zdravstvene reforme »Obamacare« svojega predhodnika Baracka Obame je dejal, da je popolna polomija. Nov načrt naj bi predstavil takoj, ko ga bo sekretar potrdil. »V tej državi bomo poskrbeli za zdravstveno oskrbo,« je napovedal.

Trump vztraja pri izgradnji zidu na meji z Mehiko. »Zid bomo postavili. Nočem čakati. Mehika nam bo na nek način povrnila stroške – bodisi z denarjem bodisi s plačilom davka. Rad imam Mehiko. Ne krivim je za to, kaj se je zgodilo. Ne krivim Mehičanov, da so nas izkoristili. Pravim samo, da jim tega ne bi smeli dopustiti,« je ponovil.

Največji ustvarjalec delovnih mest

V prvih treh minutah se je dotaknil kar šest različnih področij, tudi proizvajanja novih delovnih mest za Američane. »Bom največji ustvarjalec delovnih mest, kar jih je Bog ustvaril,« je napovedal. Dejal je, da so si nekateri avtomobilski proizvajalci že premislili in svojih tovarn ne bodo postavljali v tujini, temveč doma. Upam, da bo podobno tudi s farmacevtskimi podjetji. Za ameriška podjetja, ki bodo imela tovarne v tujini, je napovedal zelo visoke davke.

Zbranim je povedal, da je spoznal nekaj generalov, s katerimi bodo delali »velike stvari«. Na inavguraciji prihodnji petek naj bi za glasbeni program skrbeli vojaški orkestri. Trumpova ekipa je imela namreč veliko težav s pridobivanjem zvezdnikov za nastop ob njegovi zaprisegi, saj so povabila bolj ali manj zavrnili vsi.