Dve leti je bila ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin neporažena v slalomih, ko je prismučala do cilja, od Flachaua 2015. Dve leti kasneje je ameriška šampionka na istem prizorišču vnovič doživela poraz. Prehiteli sta jo Švedinja Frida Hansdotter in Norvežanka Nina Löseth, izenačila pa Švicarka Wendy Holdener. Švedinja je na solnograškem spektaklu pod žarometi matirala tekmice že na prvi progi, ko je imela sekundo prednosti. Na drugi je bila dvakrat na robu izpada, a je prednost pred 15.000 gledalci zlahka ubranila.

»Flachau mi očitno res ustreza, tudi sanja se mi ne, zakaj sem tako hitra na tem terenu. Drugo progo sem presmučala adrenalinsko, a se mi je k sreči izšlo,« je po šesti zaporedni uvrstitvi na zmagovalne stopničke v Flachauu povedala Frida Hansdotter, ki je za zmago prejela 77.000 evrov, kar je najvišja nagrada v ženskem delu svetovnega pokala.

Odlično je po prvem nastopu kazalo Ani Bucik. Z osmim mestom je bila najvišje uvrščena doslej po prvi progi, a je Novogoričanka na drugi nazadovala ter se vnovič uvrstila tik za najboljšo deseterico. Z enajstim mestom je po sedmem v Mariboru upravičila visoka pričakovanja. Maruša Ferk ni blestela. Potem ko je na prvi progi dosegla 27. čas, je na drugi naredila napako in se uvrstila na rep uvrščenih alpskih smučark. Meta Hrovat je odstopila na prvi progi.

Frida Hansdotter ima največ oboževalcev v Zagrebu. Ko Švedinja smuča po progi Crveni spust na Sljemenu, vsako leto odmevajo zvoki skupine Psihomodo pop, ki prepeva, da je bila Frida njihova kraljica. Kar nekaj let je Skandinavka potrebovala, da se je pozanimala o besedilu hrvaškega rokovskega evergrina, medtem ko je pred tem razlagala, da ji je melodija zelo všeč. No, všeč ji je ostala tudi po tem, ko se je poglobila v besedilo. Še več. Priznala je, da si rada pesem zavrti tudi v Norbergu, kjer prebiva.

Švedska slalomistka je svoj največji slalomski uspeh dosegla v minuli sezoni, ko je osvojila mali kristalni globus skupne slalomske zmagovalke. A je ves čas poslušala očitke, da je izkoristila odsotnost Mikaele Shiffrin, ki je sicer dobila vseh pet preizkušenj, na katerih je nastopila. Danes teh očitkov ni slišala, saj je 31-letna svetlolaska dokazala, da je velemojstrica Flachaua.

S četrto zmago v svetovnem pokalu je Frida Hansdotter nekoliko izboljšala statistiko, saj se je kar 24-krat uvrstila na zmagovalni oder, na katerem vso kariero pogreša več uvrstitev na najvišjo stopničko. Ta je bila v obdobju njenih največjih uspehov na slalomih največkrat rezervirana za Marlies Schild in Mikaelo Shiffrin.

Toda tudi druge alpske smučarke, ki v zadnjih letih krojijo slalomski vrh, pogrešajo zmage. Šarka Strahova, svetovna prvakinja pred desetimi leti v Areju, se je 16-krat v karieri na tekmah svetovnega pokala uvrstila na zmagovalni oder, a dosegla le dve zmagi. Wendy Holdener pa se je danes že desetič uvrstila med najboljšo trojico, a še nikoli na njen vrh.

Karavana ženskega dela svetovnega pokala se iz Flachaua seli v sosednjo dolino, potem ko bosta v bližnjem Altenmarktu konec tedna preizkušnji v smuku in alpski kombinaciji, torej disciplinah, v katerih je Ilka Štuhec v tej sezoni še neporažena.