»Sem Troljo, tvoj osebni napovedovalec trol. Napiši mi ime ali številko postaje, pa ti povem prihode trol,« v spletni klepetalnici messenger sogovornika nagovori Troljo – pametni robot, ki »živi« v priljubljenem družbenem omrežju facebook. Brezplačni Troljo je chatbot, računalniški program, ki napoveduje prihode mestnih avtobusov tako, da oponaša človeški pogovor s pomočjo umetne inteligence.

Ko uporabnik v zasebno pogovorno okno v spletni klepetalnici messenger vpiše ime ali številko avtobusne postaje v mreži Ljubljanskega potniškega prometa (LPP), mu Troljo odgovori, koliko minut bo moral na določeni postaji čakati na želeni mestni avtobus, ponudi pa lahko tudi celotno shemo vseh avtobusnih povezav.

S Troljem klepetalo že 3000 ljudi

»Chatboti samodejno odgovarjajo na sporočila in tako klepetajo z uporabniki, poleg tega pa so lahko tudi izjemno uporabni. Odgovarjajo lahko na različna vprašanja, uporabnikom predstavijo zanimivo vsebino, z njimi igrajo igrice ali jim pomagajo pri nakupu, ki ga lahko opravijo kar znotraj aplikacije,« so delovanje chatbotov pojasnili v ekipi podjetja Val skupina, ki je zasnovala slovensko govorečega napovedovalca prihodov ljubljanskih mestnih avtobusov.

Zasnovali so ga, pojasnjuje predstavnik za odnose z javnostmi pri podjetju Mirnes Jusufović, ker želijo slediti sodobnim trendom iz tujine, kjer so chatboti vse bolj nepogrešljivi del vsakdana, pa tudi v želji, da bi se z oblikovanjem preprostih in uporabnih chatbotov, kot je Troljo, naučili sestavljati tudi zahtevnejše programe. Z odzivom so, še dodaja Jusufović, zadovoljni. V zgolj nekaj dneh je namreč Trolja za vozni red povprašalo že več kot 3000 uporabnikov.

Mestnim avtobusom dodali Bicikelj

»Zaradi svoje priljubljenosti bo Troljo postajal iz dneva v dan pametnejši,« še obljubljajo v podjetju. Prvi korak v nadgradnji so naredili že včeraj. Podatkom o prihodih mestnih avtobusov so dodali še informacije o razpoložljivosti koles in prostih ključavnicah na postajališčih sistema Bicikelj.

Na enem mestu so tako zdaj združeni podatki, ki jih kolesarji lahko dobijo tudi na spletni strani sistema za izposojo mestnih koles Bicikelj, in podatki, ki jih potniki lahko na spletni strani LPP poiščejo s pomočjo sistema Telargo. Ta namreč prav tako napoveduje točne prihode mestnih avtobusov na postajališča. Kot eno od prednosti Trolja v primerjavi z drugimi možnostmi pridobivanja tovrstnih informacij Jusufović vidi vpetost v družbeno omrežje. »Ker facebookov messenger poznajo skoraj vsi, je chatbot preprost za uporabo, njegove informacije pa so ažurne.«