Januarja v lesovih morda ne boste naleteli na trume gobarjev, ampak tudi v tem času se v naravi najdejo nekatere okusne užitne gobe, denimo bukov ostrigar. Tega lahko sicer po razmeroma ugodni ceni kupimo tudi v vsaki samopostrežni, najdemo pa ga zraven šitak. Danes nas bodo zanimale predvsem slednje. Njihovo ime šitake v japonščini pomeni hrastova goba, saj najpogosteje raste prav na odmrlem hrastovem lesu. Po naše se goba imenuje užitni nazobčanec in jo je razmeroma preprosto gojiti. Prav tako pa jo je preprosto pripraviti, z njo lahko v vseh receptih zamenjamo bukove ostrigarje in večinoma celo šampinjone, ampak jed, pripravljena z užitnim nazobčancem, bo imela precej bogatejšo, prijetnejšo aromo. Kraljico gob, kakor ji tudi pravijo, na Daljnem vzhodu izredno cenijo že vsaj 2000 let, saj je ne samo izjemno okusna, ampak dokazano tudi blagodejno vpliva na zdravje. Koristne učinke ima na srce in ožilje, znižuje holesterol in krvni tlak ter krvni sladkor, ščiti jetra, stimulira imunski sistem in krepi organizem proti bakterijskim, virusnim in zajedavskim okužbam ter zavira rast tumorjev.