Benjamin in Ingrid Hjertefølger sta svoje domovanje, imenovano naravna hiša, ki je »zavito« v stekleno kupolo, začela graditi pred dobrimi tremi leti. Za tiste, ki tega ne vedo, naj pojasnimo, da je geodetska kupola okrogla struktura, sestavljena iz mreže steklenih trikotnikov. Ta varuje okolju nadvse prijazno hišo pred izjemno težkimi vremenskimi razmerami na severnem tečaju, hkrati pa družini omogoča, da v njej gojijo celo vrtnine.

Hiša iz organskih materialov

Kupola podjetja Solardom Industries iz aluminija in stekla z vgrajeno solarno tehnologijo, visoka sedem metrov in pol, je bila postavljena avgusta leta 2013. Ravno prav, da so Hjertefølgerjevi s svojimi prijatelji v njej začeli graditi dom iz organskih (pesek, glina in voda) ter recikliranih materialov. Nastala je hiša v treh etažah s petimi spalnicami, dvema kopalnicama, dnevnim prostorom, kuhinjo, jedilnico in celo garažo. Z vgradnjo v zemljo so preprečili, da bi prostorno domovanje izgubljalo tako potrebno toploto, ki jo prispevajo solarne plošče in peč na drva. Območje, kjer stoji hiša, je kar tri mesece na leto zavito v polarno noč brez sonca.

Trajnostno bivanje in ekološka vzgoja pridelkov

Steklena kupola omogoča družini, da ob hiši vzgajajo zelenjavo pet mesecev dlje, kot bi jo sicer lahko na prostem. Pod kupolo uspevajo jabolka, češnje, slive, marelice, kivi, grozdje, kumare, paradižnik, melone in zelišča. Lasten pridelek pa je samo začetek trajnostnega življenja v naravni hiši. Hjertefølgerjevi odpadno vodo ponovno uporabijo za zalivanje in gnojenje rastlin, poleg tega tudi kompostirajo ostanke hrane. Pozorni so na to, da uporabljajo okolju in ljudem prijazna ter biorazgradljiva gospodinjska čistila, tako da lahko ta brez skrbi za njihovo zdravje končajo v odpadni vodi za zalivanje pridelkov.

Družina, ki neguje ekološke vrednote

»Naš dom je čudovit,« pravi mati štirih otrok Ingrid, »navdušeni smo nad življenjem, ki nam ga je pomagala ustvariti kupola.« »Trdo smo delali, da smo zgradili okolju prijazno hišo, ki predstavlja naše sanje, in naš mali trajnostni svet, ki podpira ekološke vrednote. V njem naša družina raste v čudovitem, ekološkem in zdravem okolju. Ozračje v naravni hiši je prav posebno, mirno, česar ne bi čutili, če bi jo za nas projektiral in zgradil nekdo drug, ali če bi imela kote in ravne linije.« Družina je z dizajnom svojega doma zelo zadovoljna. Če bi gradili novo hišo, bi morda razmislili o dvojni zasteklitvi kupole, da bi lahko imeli pod njo tropski vrt, vendar bi bilo to zelo drago. Ker želijo tudi druge navdušiti za podobne projekte, nameravajo Hjertefølgerjevi v svojem domu gostiti tečaje in delavnice za graditelje.

Vir: www.inhabitat.com