Poljak Kamil Stoch je veliki zmagovalec 65. novoletne turneje v smučarskih skokih. V vročem finalu v Bischofshofnu je dobil tekmo živcev z manj izkušenim norveškim tekmecem Danielom Andrejem Tandejem, ki ga je v drugi seriji močno polomil in povrhu izgubil rumeno majico. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala je tako znova postal Domen Prevc, priložnost za častno zmago na zadnji tekmi turneje pa je zamudil vodilni po prvi seriji Jurij Tepeš, ki ga je odnesel slabši drugi poskus. »Kljub temu sem zadovoljen z opravljenim. Bil sem sproščen in miren,« je ocenil Jurij Tepeš.

Kamil Stoch: Presrečen sem

Kamil Stoch je pri 29 letih s sedemnajsto zmago v svetovnem pokalu prvič osvojil novoletno turnejo. V sezoni 2012/13 je bil četrti, leto dni kasneje pa je prejel veliki kristalni globus za zmago v svetovnem pokalu. Enega od vrhuncev skakalne kariere je doživel na zadnjih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je dvakrat osvojil zlato odličje, kar pred tem ni uspelo še nobenemu njegovemu rojaku. Z včerajšnjim zmagoslavjem v Bischofshofnu je dodal še zadnji kamenček v mozaik, prestižnega zlatega orla pa je prejel od lanskega zmagovalca Petra Prevca, ki na tokratni turneji ni bil kos največjim izzivom. »Izjemen občutek. Resnično sem navdušen in presrečen, da sem prejel to nagrado. Ob tem se moram zahvaliti vsem podpornikom, ki so mi v najtežjih trenutkih stali ob strani,« je dejal Kamil Stoch. V izteku skakalnice je bil močno potrt poraženec finala Daniel Andre Tande. Potem ko ga je v zraku tako zaneslo, da je komaj pristal na nogah, je točil solze žalosti. Po prvi seriji je bil tretji, končal pa je na robu trideseterice.

Vnovič vodilni v svetovnem pokalu Domen Prevc je bil na zadnjem dejanju novoletne turneje s četrtim mestom najvišje uvrščeni tekmovalec iz slovenske reprezentance, ki se na štirih prizoriščih niti enkrat ni prebila na oder za zmagovalce. Najmlajši od bratov Prevc je bil pred začetkom turneje eden od favoritov, a je realne možnosti za odmeven dosežek zamudil že na uverturi v Oberstdorfu. Na koncu je končal na devetem mestu, kar je najboljši slovenski izid. »Medijski pritisk je bil precejšen, vendar sem ga dobro prestal. S turnejo sem sicer zelo zadovoljen. Naučil sem se, da se moram pred vsakim skokom sprostiti in se potruditi pri telemarku,« je dejal Domen Prevc, ki bo prost konec tedna med drugim izkoristil za regeneracijo v savni. Ob odhodu iz Bischofshofna se je razveselil vodilnega položaja v svetovnem pokalu, a hkrati omenil, da mu je žal za ponesrečen nastop Daniela Andreja Tandeja, saj mu ni bilo lahko gledati, kako je bil Norvežan žalosten ob izgubi zlatega orla.

Goran Janus pričakoval več

Lanski zmagovalec Peter Prevc se je v domovino odpravil razočaran. Priznal je, da je lahko zadovoljen zgolj s tekmo v Oberstdorfu, dogajanje v zadnjih dneh pa bo skušal čim prej odmisliti. »Bolj je turneja šla h koncu, slabše mi je šlo. Zadnja tekma mi ni bila niti malo všeč. Moram se resetirati in najti rešitev, kako se približati vrhu. Morda mi do najboljših manjka le en skok, morda pa tudi petnajst. V tem trenutku, ko mi ne gre vse po načrtih, bi mi odmevnejši izid pomenil toliko kot osvojitev lanskoletne novoletne turneje,« je bil iskren Peter Prevc, ki ga do prvega mesta v svetovnem pokalu loči že več kot štiristo točk. Za zdaj prav nič ne kaže, da bi se junak minule zime lahko sredi sezone vmešal v boj za najvišja mesta.

Selektor Goran Janus pravi, da je treba s Petrom Prevcem potrpežljivo ravnati, saj bo zima še dolga. O slovenskih dosežkih na novoletni turneji je pristavil: »Na posameznih tekmah smo bili dobri, tudi več fantov se je uvrstilo med deseterico. Na koncu je bil Domen deveti, Peter pa štirinajsti, vendar priznam, da smo pričakovali več. Na novoletni turneji moraš biti za končno zmago v življenjski formi. Skakalcu mora uspeti osem odličnih skokov,« je sklenil slovenski selektor Goran Janus.

Smučarji skakalci, za katere ni počitka, se bodo prihodnji teden merili za točke svetovnega pokala v Wisli na Poljskem, nato pa bosta sledili še preizkušnji v Zakopanah.