Ribčev Laz. Iz precej uničenega hotela Jezero so včeraj gostje odnašali premočeno prtljago. Srbska družina ni mogla prehvaliti osebja hotela in vseh, ki so jim pomagali. V Jezero bodo še prišli, so dejali.

Komandir blejske policijske postaje Robert Mencin je povedal, da so bili na seznamu hotela 103 gostje. Nekateri so se po začetku požara umaknili v sosednje gostišče. Pri prvem štetju so pogrešali od 50 do 70 oseb, do večera pa se je število zmanjšalo na šest oseb, od tega dva slovenska državljana in štiri tujce. Slovenca so nato našli doma, včeraj dopoldne pa so v enem od bližnjih apartmajev nepoškodovane našli še štiri tujce. »Bohinjci so pod svoje strehe sprejeli vse goste in jih nahranili, ponudniki namestitev in drugi so pokazali veliko gostoljubnost,« je dejal Dušan Pfeifer, ki je usmerjal delovanje civilne zaščite.

V intervenciji je sodelovalo več kot 200 gasilcev iz 24 prostovoljnih gasilskih društev, prav srčnost gasilcev je pomagala, da škoda ni še večja. »Največ težav je povzročal zelo močan veter, ki je širil ogenj na različne dele. Kljub temu nam je uspelo obvarovati drugi trakt hotela. Druga težava je bil mraz. Nekatere gasilske cevi so začele zmrzovati, tudi mokra oblačila gasilcev so zmrznila, kar je otežilo gibanje. Bili smo utrujeni in izčrpani, dodatna nevarnost so bile poledenele površine,« je dejal vodja intervencije Silvo Režek, komandir policijske postaje Mencin pa je opozoril na dobro povezavo vseh služb in na to, da v nesreči nihče ni bil poškodovan.

Za milijon evrov škode

S Policijske uprave Kranj so včeraj sporočili, da so si gorenjski kriminalisti skupaj s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija ogledali kraj požara in ugotovili, da je zagorelo v mansardi objekta, kjer je bila večja klimatsko-prezračevalna naprava, ogenj pa se je v požaru razširil še na druge prostore, ostrešje in stvari v objektu. Glede na dosedanje ugotovitve požar po navedbah kranjskih policistov ni posledica kaznivega dejanja, nastala pa je velika gmotna škoda, po prvih ocenah je bo za več kot milijon evrov.

Hotel Jezero je bil prenovljen tudi z evropskimi sredstvi in si je z dobro ponudbo ustvaril sloves tudi zunaj Slovenije. Novozelandski olimpijci, veslači, ga kar niso mogli prehvaliti. »Tragično je, da ogenj uniči nekaj tako dobrega, kot je hotel Jezero,« pravi mladi turistični poslovnež, direktor Žičnic Vogel Tomaž Mencinger. A Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj, ni obupan. »Začasna vrzel v ponudbi ni dobrodošla. A lani smo imeli rekordnih pol milijona prenočitev, okoli 30.000 jih je prispeval hotel Jezero. Vsekakor moramo vztrajati na tej poti,« je dejal Langus.

Lastnik hotela Iztok Noč obljublja, da bodo skušali hotel čim prej usposobiti, saj ta s štirimi zvezdicami pomeni vrh ponudbe ob jezeru. Direktorica hotela Polonca Noč pa je povedala, da so goste, ki so bivali pri njih, naselili po drugih hotelih. Podobno bodo ravnali tudi pri tistih, ki so svoje bivanje v njihovem hotelu rezervirali, seveda, če bodo želeli. Občina pa bo skušala pomagati 33 domačinom, zaposlenim v hotelu, obljublja župan Bohinja Franc Kramar. »Zavedamo se, da ne bo lahko, a moramo stopiti skupaj. To je hud udarec za turizem, ki že tako ali tako zaradi neodgovornih lastnikov zaprtih hotelov ob jezeru preživlja težke čase,« je še dodal župan.