Vas na obronkih Jelovice bo tudi v nedeljo pričakala tisoče obiskovalcev. Največ jih bo prispelo z avtobusi, do znamenite vasi in spomenika pa se bodo odpravili tudi peš od blizu in daleč. Včeraj so predstavili dogodke, ki vsako leto spomnijo na boj Cankarjevega bataljona z nemško vojsko pozimi leta 1942. Obenem je to tudi spomin na tragedijo vaščanov in vasi, saj so Nemci po umiku partizanov pobili 41 domačinov, vas požgali in ostale pregnali v taborišča.

Dražgoše so v teh 60 letih postale tradicionalno zbirališče, nekakšen slovenski fenomen: v vasi se srečujejo zdaj generacije ljudi, veliko je mlajših in spomin na odpor tujemu zavojevalcu je postal podlaga, zbiranje ljudi pa prava ljudska manifestacija, ki je mnogo bolj spontana kot nekoč. Pomemben del dogajanja so vedno spominski pohodi, ki jih bo letos 9 iz različnih smeri in z različno težavnostjo. Kot poudarjajo v organizacijskem odboru, ki združuje organizatorje z različnih koncev Gorenjske, bodo tokrat vremenski pogoji ugodni, a v znaku pravega zimskega mrazu. Zato je za vse pohodnike ključna dobra pripravljenost in ustrezna oprema.

Deset tisoč jih gre na najtežjega

Že 38 let traja tradicija obnavljanja pohoda Cankarjevega bataljona v Dražgoše. Ta najtežji pohod se bo letos začel na Črnem Vrhu v domu krajanov in to je novost. Gre za do 10 ur dolg pohod, zato se bo začel jutri med 22. in 23. uro ter se – kot vsi ostali – končal v nedeljo do 12. ure, ko se bo pri spomeniku v Dražgošah pričela slovesnost, na kateri bo letos spregovorili zgodovinar Martin Premk. Slednji je tudi avtor knjige o partizanski Poljanski vstaji, kulturni program pa bodo pripravili tudi domačini iz Dražgoš. Število pohodnikov na tem zahtevnem pohodu, ki ga organizirajo škofjeloški planinci, zaokrožajo na 10.000, kar priča o njegovi priljubljenost in izročilu.

Drugi nočni pohod iz Železnikov čez Ratitovec do Dražgoš, ki ga pripravlja PD Železniki, je tokrat že 18. Pohodniki se bodo zbrali pri bazenu v Železnikih in ob polnoči krenili na pot. Na 10. Tržiški pohod naj bi se odpravilo okoli 200 pohodnikov, pot jih bo vodila skozi Podnart do Jamnika in v Dražgoše. Pohod traja okoli 6 ur, pripravljajo pa ga planinci, veterani in zveza borcev. Pri vseh treh je poskrbljeno za avtobusni povratek iz Dražgoš, organizatorji pa opozarjajo na čelne svetilke kot potreben pripomoček, saj tudi tržiški pohod (začetek ob 5. uri v nedeljo izpred gasilskega doma v Bistrici pri Tržiču) poteka v temi.

Na pot bodo krenili tudi nekateri kolesarji iz Kranja in Škofje Loke, pričakujejo jih nekaj deset. Tudi udeležence drugih, krajših pohodov organizatorji prosijo, naj bodo v Dražgošah najkasneje do 11.30. »Opozarjamo vse, da zaradi zahtevnega prometa in pričakovanega velikega števila obiskovalcev vsi poskrbijo za pravočasen prihod. To zlasti velja za avtobusne prevoze, saj vozila po pol dvanajsti ne bodo mogla mimo spomenika,« je poudaril Franci Lušina, ki skrbi za dražgoški del organizacije tega množičnega dogodka.