Po šestih dneh idealnih vremenskih razmer na 65. novoletni turneji v smučarskih skokih se je tretja tekma v Innsbrucku spremenila v pravo vetrovno loterijo z le eno serijo, ki je trajala dobro uro in pol. Ker je bilo zaradi zahrbtnega vetra veliko prekinitev, sta imela največ dela didžej in uradni napovedovalec, da sta zabavala gledalce, medtem ko so bili trenerji na tribuni tako živčni, da bi nervozo lahko rezal z nožem. Če bi na treningu pihal tako zahrbten veter, bi večina trenerjev vadbo odpovedala.

Norvežani so potrdili, da so pravi potomci neustrašnih Vikingov. Izbojevali so si dvojno zmago z Danielom Andrejem Tandejem, ki je po Garmischu ugnal tekmece drugič zapored, in brkatim Robertom Johanssonom (brez finala v Oberstdorfu, 30. v Garmischu) ter ekipni uspeh zaokrožili s petim mestom Andersa Stjernena. Da radi skačejo vetru, razkriva zmagovalec Daniel Andre Tande: »Užival sem v vetru. Kot otrok sem v skokih najbolj užival, ko smo trenirali v močnem vetru. To se mi je zdaj obrestovalo.« Tande je v brutalnih razmerah naredil popoln skok, s katerim se je zavihtel na vrh skupnega seštevka novoletne turneje in oblekel še rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki jo je sedem tekem nosil Domen Prevc.

Največji osmoljenec turbulentnega popoldneva je bil vodilni v boju za zlatega orla, Poljak Kamil Stoch. Po najboljšem dosežku v poskusnem skoku je padel, ker se mu je odpel zatič, ki povezuje čevelj in skakalno vez. Roke zaradi poškodbe rame sploh ni mogel dvigniti, da je odšel na zaletišče, je pojedel za pol pesti protibolečinski tablet. Po osvojitvi četrtega mesta je takoj z vidno bolečino na obrazu odšel v bolnišnico, kjer je šele izvedel, da v skupnem seštevku le za 1,7 točke, kar je manj kot meter, zaostaja za Tandejem, ki mu je zaželel, da okreva do jutrišnjega finalnega spopada za lovoriko v Bischofshofnu. Avstrijske zastave so se povsem povesile, ko je prvi favorit tekme Stefan Kraft, ki ga je očitno načela bolezen, osvojil šele 18. mesto. Nemci so bili razočarani po 29. mestu prvega aduta Markusa Eisenbichlerja.

Slovenskih zastav med gledalci na Bergislu je bilo zelo malo, predstava vseh šestih tekmovalcev pa tako skromna, da sploh niso mogle zaplapolati. Najboljši je bil Peter Prevc na 18. mestu, potem ko sploh ni imel tekmeca v paru. Avstrijski trener je izzivalca Stefana Huberja umaknil z zaletne klopi zaradi varnosti, potem ko mu je vodstvo tekmovanja že prižgalo zeleno luč. »Moj nastop je bil zelo soliden. Skok je bil med boljšimi na turneji, a se mi ni poklopilo s pogoji. Da je trener umaknil mojega tekmeca s startne klopi, pove vse o tem, kakšna je bila tekma, zato sem po doskoku stisnil pest veselja, da sem sploh odšel živ iz izteka,« je bil odkrit Peter Prevc, ki potrpežljivo odgovori na vsako vprašanje, saj ga tudi tuji mediji še zelo oblegajo.

Domen Prevc je po 25. mestu izgubo rumene majice sprejel v zanj značilnem slogu – flegmatično in mirno. »Popolna loterija. Bil sem že na tekmah z neenakovrednimi razmerami, a v tako slabih še nisem tekmoval, vendar sem se s tem že sprijaznil,« je bil kratek Domen Prevc. Čeprav je Cene Prevc naredil najslabši skok na turneji, je po skromnem 40. mestu navijačem izpolnil želje po avtogramih in fotografiranju.

Za trenerja Gorana Janusa je bila to prva tekma v sezoni brez čestitk. »Velika loterija, v kateri nismo izkoristili lepe priložnosti, da bi nagajali tekmecem. Po dobri poskusni seriji so vsi fantje delali grobe napake, medtem ko so tekmeci znali izkoristi srečo z vetrom. Ne spomnim se, kdaj smo bili tako skromni. Fantje so vedeli, kakšne so razmere, le meni je bilo malo težje zamahniti z zastavico, ko sem videl, v kaj jih pošiljam. Nihče izmed trenerjev ni bil proti tekmi, ampak smo vsi čakali svojo priložnost,« je nastop ocenil slovenski selektor Goran Janus. Rok Justin je bil na treningu v Planici, reprezentanci pa se bo priključil v Bischofshofnu, kjer bodo ob 16.45 kvalifikacije za petkovo zadnjo tekmo turneje.