»Severin je znake prehlada kazal že včeraj zjutraj. Na žalost se je njegovo zdravstveno stanje v Innsbrucku še poslabšalo, zato smo mu ukazali, da ne nastopi, obenem pa predlagali, da zapusti reprezentanco. Nastopati v takšnem stanju v vrhunskem športu ni smiselno,« je pred današnjo tekmo s pričetkom ob 14. uri obrazložil zdravnik nemške reprezentance Mark Dorfmueller.

»Včeraj sem se po vsakem skoku počutil slabše,« pa je priznal Freund. »Zato sem se odločil za pregled pri zdravniku, ki je ugotovil, da imam gripo in mi ukazal počitek. Prvič se mi je zgodilo, da bom turnejo štirih skakalnic zaključil predčasno. Težko mi je, a v nadaljevanju sezone bom imel še priložnost zmagovati. Neumno bi bilo, če ne bi poslušal svojega telesa.«

Freund po prvih dveh tekmah novoletne turneje zaseda šele 22. mesto, v nemškem taboru pa upajo, da bodo nanj lahko znova računali že na svetovnem prvenstvu prihodnji mesec v finskem Lahtiju. Z nastopi na novoletni turneji je pred tekmo v Innsbrucku zaključil tudi Michael Hayboeck, ki ne bo skakal zaradi prehlada.

»Michael je prehlajen, ob tem ga je zdelala še trebušna gripa. Na žalost zaradi slabega počutja Michael danes ne bo nastopil, a sem optimističen, da bo lahko skakal že v Bischofshofnu,« je stanje Hayboecka komentiral zdravnik avstrijske skakalne reprezentance Peter Baumgartl.